Skatteregningen til Apple fra EU kan bli svært stor.
Skatteregningen til Apple fra EU kan bli svært stor.

Annonse


Rapport: Apples skatteregning kan bli på over 150 milliarder kroner

Europakommisjonen jobber hardt med skattegranskingen av Apple, som er blitt utsatt flere ganger.

Over 150 milliarder kroner
I et tidligere estimat fra Bloomberg kom det frem at Apple kan skylde så mye som 8 milliarder dollar, det tilsvarte 70 milliarder kroner på den tiden, i skatt til land i Europa.

JP Morgan har foretatt et nytt estimat som viser at skattegranskingen til Europakommisjonen kan etterlate Apple med en skatteregning på svimlende 19 milliarder dollar, rundt 156 milliarder kroner.

Senest i desember ble Apple nødt til å betale 318 millioner euro til italienske skattemyndigheter.

Annonse


USA advarer EU-kommisjonen
BBC skriver at det amerikanske finansdepartementet advarer Europakommisjonen mot å angripe amerikanske selskaper på grunn av anklager om skatteunndragelser.

USA argumenter med at å kreve ekstra skattebetalinger vil være urettferdig fordi det ikke vil være en forutsigbar utgift og det vil undergrave internasjonal enighet samtidig som det vil sette en uønsket presedens.

Apple har tidligere fått kritikk på hjemmebane for å betale svært lite i skatt. Borgermesteren i Cupertino, der selskapet har sitt hovedkvarter, uttalte i mai at «Apple er ikke villige til å betale en krone».

Sluser inntekter gjennom Irland
Årsaken til granskingen er at Apple sluser inntektene utenfor USA gjennom Irland, og betaler kun en brøkdel av skatt. I 2013 betalte Apple kun 3,7 prosent i skatt på sine inntekter utenfor USA.

Ifølge anslag fra det svenske IT-analyseselskapet Radar Ecosystem Specialists, omsatte Apple for 3,5 milliarder kroner i Norge i 2012. I 2011 betalte Apple 7,25 millioner skatt i Norge, skriver NRK.

 

Kilder:
9to5Mac,
BBC

Annonse


Annonse


Annonse