Norge har plikt til å stoppe den ulovlige spioneringen Microsoft utfører

Knut Yrvin er hverken imponert over norske myndigheter, eller Microsoft.
Knut Yrvin er hverken imponert over norske myndigheter, eller Microsoft.

I tillegg til hva ITavisen meldte 18. august om bekymringene til EFF. Så bør det legges til:

1. Microsoft samarbeider tett med USAs Nasjonale Sikkerhetsmyndigheter (NSA) i å utlevere persondata og bruken av Windows 10 direkte til myndighetene. Dette kommer fram i Snowden-lekkede dokument.

Microsoft har klare lisensbestemmelser om at de kan spionere på alt du gjør på PC-en.

Annonse

2. Det er også umulig å skru av data-rapporteringen til Microsoft.

Grunnet det tette og dokumenterte samarbeidet med NSA, er det i praksis umulig å skru av datainnsamlingen. Dermed er Windows verdens beste spion-verktøy for USA. Vider lar myndighetene i USA selskap som Microsoft ta en del av kostnadene ved denne type spionering. Regningen sendes til lisensbetalende Windows-brukere flest.

Det hører med at dataovervåkingen av USAs borgere i et samarbeide mellom NSA og IT-selskaper ble kjent ulovlig i 2015.

Men overvåkingen av utenlandske borgere fortsetter, og dette i større skala en tidligere. Det betyr at bare 5 prosent av verdens befolkning som utgjør USAs innbyggere har en reell beskyttelse mot  overvåkingen. Resten av jordens befolkning som skaffer Windows 10, opplever nå ytterligere overvåking.

Bruken av Windows stuper
Markedsutviklingen er klar:

Bruken av Microsoft Windows har stupt siste fem årene med over 60 prosentpoeng. I juli 2011 var det 74 prosent som brukte Windows på nett viste tall fra TNS Gallup. Nå er det i underkant av 28 prosent som bruker systemet i Norge, som fortsetter å miste brukerandeler.

Det betyr at mange nå kan bruke systemer som kanskje lettere kan lar seg deaktivere for overvåkingen Microsoft gjør, der de hjelper overvåkingsmyndighetene i USA.

Vi lever i en tid med store omveltninger i databruken med nye trusler på nett. Alt fra nye typer dataangrep fra kriminelle til brudd på personvernet både privat og fra andre lands myndigheter.

Det nye det siste tiåret er hvordan Microsoft og andre dataselskap har kappes om myndighetenes gunst til å overvåke alle. Vi er midt i en situasjon der supermakter som Kina og USA kappes om å dominere verdenshandelen. Vi ser styrket Russland som igjen har fått stormaktsambisjoner.

Kappes om å overvåke
Disse nasjonene kappes om å overvåke både egen og andre lands befolkning, og gjerne i strid med lover som skal hindre statlige overgrep og spionasje. Målet er å påvirke befolkningen på forskjellige måter. Da må vi spørre om ikke det ikke det er på tide at myndighetene beskytter befolkningen mot overvåking og spionasje. At de heller bruker lovene vi har for å hindre overvåking. Hindre uautorisert tilgang til datamaskinene.

For eksempel er Staten Norge i grunnlovens paragraf 102 forpliktet til å beskytte hver borgers integritet. Altså skal Norge hindre ulovlig spionering vi har sett fra Microsoft.

Vi har sett advarsler fra Nasjonale sikkerhetsmyndigheter, noe ITavisen har skrevet om tidligere.

Forbyr Windows
Det er også en selvmotsigelse at for eksempel supermakten Kina har lagt ned forbud mot Windows, fordi systemet spionerer og leverer persondata til USA. Men hva gjør Norge? Vi har IT-folk som er mer lojale til produsenter av operativsystemer enn til grunnlovens paragraf 102. Kina er tydeligvis mer interessert i å stå mot spionering.

På toppen av selvmotsigelser er overvåkingsnasjonen USA, som til og med kritiserer andre land for å overvåke befolkningen og sensurere Internett. Mer om dette her.

Annonse
Annonse