Etter at legene ikke klarte å finne løsningen ble Watson tatt i bruk.
Etter at legene ikke klarte å finne løsningen ble Watson tatt i bruk.

Annonse


IBMs Watson redder kvinne etter at legene ikke fant løsningen

Watson har ikke ligget på latsiden siden sin «fødsel», og har vist seg kapabel til å slå mennesker i Jeopardy, og finne opp nye eksotiske oppskrifter.

Største bragd hittil
Nå ser det ut til at Watson har oppnådd sin største bragd hittil, nemlig å redde livet til et menneske. Det er Universitetet i Tokyo som melder at IBM sin kunstige intelligens diagnostiserte en 60 år gammel kvinne med en svært sjelden form form leukemi som legene ikke hadde klart å diagnostisere og behandle korrekt.

Les også: Hjelp roboten tar over jobben min

Kun 10 minutter
Det tok den analytiske maskinen kun 10 minutter å sammenligne pasientens genetiske endringer med en database som inneholdt over 20 millioner studier. Med en korrekt og nøyaktig diagnose kunne legene behandle kvinnen som i månedsvis hadde levd med en feilaktig diagnose og en ineffektiv behandlingsform.

Annonse


Fremtidens behandling
Selv om det nok er en stund til  Watson eller andre AI systemer blir legens faste hjelper, så viser dette eksempelet at maskinlæring og kunstig intelligens har sin plass i helsevesenet. Denne diagnosen viser at menneskelige leger har én svakhet, å komme seg gjennom enorme datasett som Watson gjorde i dette tilfellet åpner opp for feil tolkninger og at man rett og slett går glipp av noe.

Les også: Zuckerberg: – AI blir bedre enn oss om 5 til 10 år.

Et annet aspekt er at Watson kun kan analysere eksisterende informasjon om en sykdom, sjeldne sykdommer med få kliniske studier vil være vanskeligere å diagnostisere rett og slett på grunn av manglende datagrunnlag.

Kilde:
Engadget

Annonse