Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Selskapets bruk av geo-matching kan være et problem for mennesker som har god grunn til å være anonyme ovenfor andre de møter. (Ill.: Facebook)

Personer du mest sannsynlig ikke kjenner

Facebook foreslår nå nye venner basert på hvem du befinner deg i nærheten av.

Facebook sin «Personer du kanskje kjenner» funksjon tas til nye høyder og matcher deg nå basert på din geografiske lokasjon. Dette går hånd i hånd med selskapets stadig mer aggressive bruk av tilgjengelige data.

Nære og fjerne bekjentskaper
Gåsehudfaktoren er noen ganger høy når man logger inn på tjenester som LinkedIn og Facebook og ser at de foreslår nye venner som du kanskje kun har møtt en gang tidligere, eller overhodet.

Grunnen til det kan være flere, men først og fremst går det på at disse tjenestene kjenner deg og nettverket ditt bedre enn du kjenner deg selv ved hjelp av svært sofistikerte algoritmer og relasjonsdatabaser.

Ikke lenger anonyme
Det var etter et møte i en anonym gruppe for suicidale ungdommer og deres pårørende at en av fedrene så at en av hans nye foreslåtte venner var en av de andre anonyme foreldrene i støttegruppen. I følge Fusion så hadde ikke disse to delt kontaktinformasjon eller kjente hverandre fra før.

Selv har Mark Zuckerberg vist seg å være veldig glad i eget personvern og privatliv.

– Lokasjon alene er ikke nok
«Funksjonen Personer du kanskje kjenner er folk på Facebook du kanskje kjenner», sier en talsperson fra Facebook. «Vi viser deg kontakter basert på felles bekjente, arbeid og utdanning, nettverk du er en del av og kontakter du har importert og flere andre faktorer.»

Videre i sine uttalelser til Fusion sier talspersonen hos Facebook at lokasjon alene ikke er godt nok grunnlag for at plattformen skal foreslå bekjentskapet, og at disse to må ha hatt noe annet til felles som overlappende nettverk.

For undertegnede er det foretrukne nettverk «Norge», så det kaster et relativt bredt nett.

Slik stopper du denne funksjonen
Enn så lenge er det ingen innstillinger hos Facebook eller i selve appen som lar deg slå av denne bestemte formen for matching mot andre brukere. Men det du kan gjøre er å nekte Facebook tilgang til dine posisjonsdata.

iOS: 
Åpne «Settings» –> «Privacy» –> «Location Services» –> «Facebook»
Der finner du tre opsjoner, sett denne til «Never».

Android 6.0:
Åpne «Settings» –> Gå til «Apps» –> «Facebook» –> «Permissions» –> «Location» –> Velg til slutt «Off»

Kilde:
Fusion via CNET

 

Stikkord: facebook, personvern