Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Disse skiltene skal redde deg fra deg selv

Seoul i Sør-Korea prøver å få bukt med bruk av smarttelefon blant fotgjengere.

I Tyskland kalles de «Smombies», etter «Smartphone Zombies» i resten av verden kalles de simpelthen bare «en fare for seg selv og andre».

Myndighetene i hovedstaden i Sør-Korea, Seoul, vil implementere nye skilt for å få bukt med problemet.

Økt trafikksikkerhet
I en hverdag hvor vi i økende hverdag har nesa langt ned i mobiltelefonen uansett hvor vi er så er det tydeligvis et behov for nye skilt. Det mener iallefall myndighetene i Seoul som ønsker nye skilt som advarer sine innbyggere mot farene ved å bruke telefonen mens du går på gaten.

Fem områder
I første omgang skal de nye skiltene settes opp som et pilotprosjekt i områdene Hongdae, City Hall, Yonsei University, Gangnam, og Jamsil. Grunnen til at disse områdene ble valgt ut er at de har flest ulykker og fotgjengere i alderen 10-30 år.

Farlig, Farlig
Skiltene er utformet for å formidle budskapet om at det er farlig å ikke ha overblikk når man beveger seg i trafikken. For å være ekstra klare så blir frasen «Advarsel: Vær forsiktig ved bruk av en smarttelefon mens du går» skrevet under selve illustrasjonen.

Da gjenstår det bare å se om fotgjengeren tar nesa ut av Instagram lenge nok til å lese skiltet og ikke bli overkjørt.

Ikke bare i Sør-Korea
Også i Tyskland har man lagt merke til problemet, og det nasjonale sikkerhetsrådet har loggført mer enn 11 000 personskader i løpet av de siste 10 årene som en følge av distraksjoner fra smarttelefoner. Augsburg er en av byene som har tatt steg for å sikre sine innbyggere og har bygget trafikklys inn i fortauet.

Også i USA har de tatt steg for å få bukt med denne trenden, der risikerer man nå i New Jersey å få 50 USD i bot eller opp til 15 dager i fengsel for å være en fare for andre ved å bruke telefonen mens man går.

Kilde:
Seoul Metropolitan Government
CNBC

Stikkord: korea, samferdsel