Hopp til navigasjon Hopp til innhold
MIT har forsket på hvor mye dyrere en amerikansk iPhone ville ha blitt. (Ill.: Apple)

– Så mye dyrere ville en amerikansk iPhone blitt

«Made in America».

Det er ikke alle som er like begeistret for at Apple setter sammen iPhone og andre produkter i Kina. Den kontroversielle presidentkandidaten Donald Trump er en av dem og han har tidligere uttalt at hvis han blir president, «skal han få Apple til å bygge de fordømte dataene i dette landet».

Produsert i USA
Presidentkandidaten Bernie Sanders har også oppfordret Apple til «å flagge hjem og betale en rettferdig andel» skatt.

En av årsakene til Apple og andre teknologiselskaper velger å sette produksjonen til Kina og andre land, er kostnader. Så er spørsmålet hvor mye dyrere det ville vært å produsere iPhone i USA. Forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har regnet på saken.

De har også tatt forbehold om to scenarioer: kun sette sammen produktet i USA og å gjennomføre hele prosessen, inklusiv produksjon av komponenter, på hjemmebane.

En dyrere iPhone
Ifølge MIT Technology Review er ikke monteringskostnaden den mest betydelig. Syravuse University-professor estimerer med et pristillegg på 30–40 dollar, 250–330 kroner direkte oversatt.

Hvis derimot hele prosessen, så langt det lar seg gjøre, ved produksjonen av iPhone skulle foregå i USA, estimerer MIT med en prisøkning på 100 dollar, 1000 kroner hvis vi følger tommelfingerregelen fra amerikansk til norsk sluttsum.

Den rimeligste iPhone 6s-modellen (16 GB) koster fra 6479 kroner. Med MITs anslag ville prisen økt til rundt 7000 kroner.

Ville du betalt ekstra for en iPhone hvis den var produsert i USA?

 

Kilde:
MIT Technology Review

 

Stikkord: Apple, iphone