Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Tim Cook på scenen under WWDC 2016. Selskapet snakket om større iOS 10 og MacOS-endringer, blant annet kommunikasjon og Siri, men det er langt fra alt - det kommer et helt nytt filsystem til samtlige Apple-enheter. (Ill.: Apple)

Her er det viktige Apple-prosjektet de ikke snakket om

Helt nytt filsystem!

Det er på Apples utviklernettside at selskapet avslører at det skal lanseres et helt nytt filsystem, men det er også masse annet de ikke snakket om.

Møt APFS
Det er ikke snakk om at bare Mac-er får dette heller, det skal brukes fra Apple Watch, iPhone og til MacBook-er, Mac-er og Mac Pro.

Det nye filsystemet er døpt APFS (HFS+ skal altså sakte men sikkert fases ut – det er tross alt mange ti år gamle plattformer), og er bygget fra grunnen opp til å fungere optimalt på flash og SSD-lagringsenheter, og «utviklet med kryptering som den viktigste funksjonen».

Systemet er ikke åpen kildekode, og det er fortsatt usikkert om den blir det. I skrivende stund støtter ikke filsystemet oppstarts-disker, og det er også andre begrensinger i starten. Det vil ta tid å bytte og få alt i stand, men planen er å lansere neste år.

Sikkerhet i høysetet
«Et nytt filsystem er nødvendig for å møte kravene til nye Apple-produkter, og støtte nye teknologier i flere tiår fremover», melder Apple.

Hva angår kryptering skriver Apple:

«APFS støtter kryptering som en del av systemet. Du kan velge en av følgende krypteringsmetoder for hvert volum: ingen kryptering, en-nøkkel-kryptering eller fler-nøkkel-kryptering med nøkler per fil for data, og en separat nøkkel for sensitiv metadata.

APFS-kryptering nyttegjør AES-XTS eller AES-CBC, avhengig av maskinvaren. Fler-nøkkel-kryptering sørger for integriteten til brukerdata selv om den fysiske sikkerheten knekkes.»

 

Kilde:
9to5mac

Stikkord: Apple, ios, macos