Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Lars Flesland og Julie Bauge er to av tre grundere bak selskapet Flowmotion som lager stabiliseringsutstyr til GoPro. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Se hva dette norske GoPro-tilbehøret får til i lufta!

Silicon Valley (ITavisen): – Norge trenger forbrukerprodukter å være stolte av.

Silicon Valley (ITavisen:) Flowmotion Technologies er en norsk startup som har laget et stykke imponerende utstyr til GoPro.

Et imponerende stykke norsk teknologi
Det Eirik Husby Dyrseth, Julie Bauge og Lars Flesland fant ut var at det ikke alltid er lett å filme actionsport med et GoPro uten at det rister, det er jo ikke bygget inn stabilisering i det lille kameraet.

Dette ønsket Flowmotion å gjøre noe med, og mer til.

Selskapet har laget et sensorsystem (akselerometer og gyrometer med tre-akse-støtte) med egenutviklet kretskort som kan kommunisere trådløst mot en mobil med tilhørende app.

I tillegg er GoPro-tilbehøret utstyrt med en joystick-arm for å kunne endre filmmodus «on-the-go»: kameraet kan se i retning du beveger hodet, eller låses fast slik at det kun ser en vei. Du kan til og med skape droneperspektiv med joysticken og filme hele backflippen.

Vi snakket med Julie og Lars som var på besøk i Silicon Valley og Nordic Innovation House. Hos sistnevnte har produktet allerede blitt tatt så godt i mot at de har fått pengestøtte. Nå er fokuset å finpusse før lansering på Kickstarter.

Flowmotion er foruten Dyrseth, Bauge og Flesland, bestående av: Didrik Dege Dimmen, Ole J. Kleive og Eirik Legernæs.

Fant et hull i opplevelsen
Lars: – Vi er alle GoPro-brukere, og vi merket med en gang det var et problem å løse. Vi synes det var en utrolig utfordring: GoPro har god bildekvalitet, men for å dempe risting må man ha hjelp i form av Flowmotion.

Det norske Freeski-landslaget har vært med siden starten for å hjelpe oss med å teste produktet. De har faktisk vært med oss nesten ett år nå og har gitt tilbakemeldinger på produktet hele veien, forklarer de to, og avslører at de har hatt stor hjelpe av 3D-printing på vei mot det endelige designet.

Julie: – Det er veldig viktig for oss lansere noe kundene våre vil ha. Derfor må dette testes ordentlig i felten først. – Bakgrunnen for at vi elsker det vi driver med, er å løse et problem på en god måte, skyter Lars inn.

Forhaster seg ikke
Planen til selskapet er å lansere prosjektet på Kickstarter etter sommeren i år.

Lars: – Det er viktig for oss å kunne levere når vi sier vi kan, derfor har vi ingen nøyaktig lanseringsdato akkurat nå. Produksjonen starter i Taiwan, men kun når vi føler oss ferdige.

De to vil ikke avsløre pris til oss heller, men forklarer at produktet blir kraftig rabattert på Kickstarter. De kan også bekrefte at de allerede har en intensjonsavtale med en stor distributør og er i kontakt med distributører over hele verden for å få produktet ut i markedet.

Har snakket med GoPro
Hva sier GoPro til produktet? Er det entusiasme?

Julie: – GoPro er positive til tilbehør som gjør bildekvaliteten enda bedre, og de er svært positive til Flowmotion. Det er jo uansett bra for merkevaren GoPro at det er tilbehør som dette å velge i, og de stiller seg altså positive til det. Det blir spennende fremover.

Flowmotion har ingen sterke konkurrenter i Vesten. Det finnes et lignende produkt på det kinesiske markedet, men de to levner ikke produktet mye ære og mener det er av for dårlig kvalitet.

Dessuten er «Flowmotion utstyrt med tre kjappe motorer som retter opp kameraet så kjapt at du ikke merker det. Vi har egenutviklet algoritmer for stabilitet og balanse for å motvirke riste-film. En stor del av utviklingen er programvare», forklarer de to oss.

Ifølge de to, er det som skiller FlowMotion fra konkurrentene, deres egenutviklede algoritmer som de hevder er best på markedet, «samt at produktet er mer vannavstøtende og robust enn eksisterende løsninger», forklarer de.

Dette er kun starten
Det spennende med Flowmotion som oppstartsbedrift er at de har et langt tidsperspektiv, og en filosofi. De ser at det finnes for få norske forbrukerprodukter innenfor segmentet (altså noe håndfast, og ikke bare programvare).

– Det er få norske maskinvareprdusenter som selger til forbrukere. Vi har veldig lyst til å bli et anerkjent kvalitetsmerke fra Norge. Det er en spennende del av eventyret vi har begitt oss ut på, forklarer Lars oss.

De to er enige om at planen videre er å produsere stabilisatorer til kamera i forskjellige størrelser.

Årsaken til at mye av det vanskeligste arbeidet er gjort er at algoritmene ligger i programvaren.

Julie: – Derfor blir det også mye enklere for oss å lansere det neste maskinvareproduktet. Det blir grovt sett kun snakk om en størrelsesendring, og en annen måte å feste utstyret på, for basis-algoritmen er allerede utviklet. De to hinter også til utstyr til mobilen, men først må altså første generasjon til GoPro ferdigstilles, og de ser ut til å være på rett vei.

 

Stikkord: GoPro, Silicon Valley