Oculus DK2 kan kjøre på svært trege maskiner takket være Microsofts FlashBack-teknologi.
Oculus DK2 kan kjøre på svært trege maskiner takket være Microsofts FlashBack-teknologi.

Annonse


Microsoft med stort VR-gjennombrudd

Høy-kvalitets VR krever sin maskinvare, det er et problem Microsoft Research kan ha løst med prosjektet FlashBack.

Oppdatert, 22:00:

Slik forklarer Microsoft teknikken:

«FlashBack er et uortodoks design for HMD VR som dropper all sanntids-tegning av grafikk. I stedet forhåndstegner og mellomlagrer FlashBack aggressivt alle mulige bilder som VR-brukeren kanskje vil møte på.

Annonse


FlashBack kutter ned på tung grafikk-tegning offline, ved å bygge opp en mellomlagringsfil full av panorama-bilder. Når programvaren kjører, så konstruerer og beholder FlashBack en hierarkisk mellomlagrings-indeks for kjapt å kunne hente opp bildene brukeren ser.

Om FlashBack misser et bilde, bruker den kjappe algoritmer for det korrekte bilde samtidig som systemet henter bilder fra mellomlagringen som matcher bedre.

FlashBack fungerer ikke bare for statiske scener, men også dynamiske scener med objekter som flytter på seg og animeres.»

VR-revolusjonen er godt i gang
Gear VR og Google Cardboard er billig-alternativer til dyre HTC Vive og Oculus Rift – begge de to førstnevnte har hatt suksess grunnet lav pris og bra kvalitet for prisen.

Spesielt Gear VR har imponert mange, et VR-system som krever en Samsung-mobil, men som koster under tusenlappen.

Mye kjappere
Nå kan denne grafikken bli enda bedre takket være FlashBack sine algoritmer som lover å bringe høy-kvalitets-grafikk til svake mobiler og PC-er.

Vi snakker her om 8 ganger kjappere FPS (Frames Per Second) og 97 ganger lavere energikrav. Responstiden er også kraftig oppdatert, og er 15 ganger mer effektiv.

Systemet er en prototype i skrivende stund, men er allerede testet på en svak HP Pavilion Mini i kombinasjon med Oculus Rift DK2.

Slik fungerer det
Algoritmen er smart, nesten på samme måte som en 360-video på YouTube: GPU-en i enheten brukes nemlig ikke i det hele tatt. I stedet er det snakk om forhåndstegnet grafikk som vises når brukeren gjør noe.

Men systemet er ikke statisk: det kan skape «mega-frames» i GPU-en VRAM eller i RAM-en, eller til og med SSD eller flash-minne. Dette gjør det mulig å vise dynamiske ting som en kjapp bil som kun vises når brukeren ser riktig sted. Men dette er også systemets største svakhet akkurat nå: det kan ikke vise mange dynamiske objekter samtidig.

Et eksempel er en 4K-tekstur som bruker opp til 8MB med minne. Komprimert bruker den kun 100KB, og er derfor liten nok til å lagres i flash eller RAM.

Viking-by i Unity. Se hvor kjapp grafikken er med FlashBack på, og i slutten av klippet, uten:

 

Kilder:
Neowin
Kevin Boos
Microsoft

Annonse