Microsoft har gjort mye riktig med Windows 10 Mobile, men det er også mye som ikke funker.
Microsoft har gjort mye riktig med Windows 10 Mobile, men det er også mye som ikke funker.

Annonse


Windows 10 Mobile – en skuffende opplevelse

Etter den gode opplevelsen med Windows 10 på PC, var forventningen stor for mobilversjonen av operativsystemet.

God erfaring med Windows
Undertegnedes erfaring med Windows på telefoner går helt tilbake til 2005/2006 med Qtek 8300 og Windows Mobile 5.0. Siden den tid har jeg nærmest vært fast bruker av operativsystemet, avbrutt av noen perioder, og har ved flere anledninger ventet i forventing på den versjonen som skal virkelig sette Windows-telefoner på kartet – senest ved Windows 10 Mobile.

Varsellampen begynte å lyse allerede da jeg lastet ned tidlige testversjoner av Windows 10 Mobile på en Nokia Lumia 930. Operativsystemet var nærmest ubrukelig, det gjorde mobilen min glovarm og batteritiden ble redusert til det kritiske. Pytt, pytt, tenkte jeg, det er tross alt en betaversjon.

En skuffende opplevelse
De tre siste mobilene jeg hadde før Microsoft Lumia 950 XL ble lansert, var Nokia Lumia 800, Lumia 920 og 930, og opplevelsen har bare blitt bedre og bedre for hver modell og fra Windows Phone 7 til 8.1. Med Lumia 950 XL og Windows 10 Mobile var vi tilbake på start.

Annonse
I anmeldelsen min av sistnevnte skrev jeg blant annet at det virket uferdig. Det skulle heller stått «er uferdig», for slik var ståa på det tidspunktet. Etter å ha lest rundt på diverse fora og teknologinettsteder, virker det som at de fleste var enige i den oppfatningen. Totalkarakteren Lumia 950 XL og Windows 10 Mobile gav jeg 7/10, i ettertid innser jeg at det var altfor snilt. Opplevelsen kvalifiserte til maks 6/10.

Men nå er vi her, snart seks måneder senere og hvordan er egentlig ståa med Microsofts seneste tilskudd på mobilfronten? Under følger ting jeg liker og misliker ved Windows 10 Mobile.

Liker: Brukergrensesnittet
Er det én måte Microsofts mobiloperativsystemet virkelig skiller seg ut på, er det brukergrensesnittet. Mens iOS er like statisk og uinspirerende som alltid, samtidig som det legges ut til liten grad av tilpasning, og widgetene i Android ikke gir meg noe særlig, er brukergrensesnittet i Windows et friskt pust.

De dynamiske flisene gir ofte nok informasjon på hjemskjermen uten at jeg nødvendigvis trenger å åpne appen for å finne det jeg er ute etter. Det at det er mulig å legge til snarveier på hjemskjermen, som spillelister, reisebilletter og flere innstillinger, er også et kjempepluss.

I tillegg er det kjekt at Microsoft omsider har ryddet opp i den uoversiktlige innstillingermenyen.

Misliker: Edge
Det er vanskelig å bli helt klok på Microsoft og nettlesere. Joda, Edge er mest sannsynlig den beste nettleseren de noen gang har laget, men den er ikke bra nok.

Edge er uforutsigbar og har mangler som jeg ikke finner andre plasser. For eksempel er det hipp som happ om Disqus-feltet lastet i artikler som bruker dette. Å skrive og redigere kommentarer på diverse diskusjonsfora kan også vise seg å være en prøvelse. Noen ganger fungerer det, andre ganger absolutt ikke.

Det samme gjelder når man prøver å se videoartikler på de største, norske nyhetssidene. Her har vi tre potensielle utfall. 1. Annonsen spilles av, ikke videoen. 2. Ingenting spilles av. 3. Både annonse og video spilles av. Som regel er det én og to som går igjen.

Liker: OneDrive-integrasjonen
Microsoft satser stort på skylagring og det går igjen i Windows 10 Mobile. Sikkerhetskopier, Office-filer, bilder og videoer blir automatisk tilgjengelig på alle andre enheter jeg bruker. Ettersom jeg bytter mellom flere enheter og operativsystemer er det kjekt med en tjeneste som fungerer tilfredsstillende på de enhetene jeg bruker.

Uansett fungerer OneDrive minst like godt på Android og iOS, så den gode skylagringen er ikke nok for å holde seg til Windows 10 Mobile.

Misliker: Windows Store
Det er ikke til å stikke under en stol at Microsoft opplever et stort appgap. Du kommer aldri til å se meg på Snapchat, men når tjenesten er så populær som den er, er det ikke tvil om at den er viktig å ha med på laget om man ønsker å bli sett på som seriøs.

Min erfaringer også den at alle appene som finnes på Android, iOS og Windows 10 Mobile, er opplevelsen alltid bedre på de to førstnevnte. Appene synes ikke å være godt nok optimalisert på Windows 10 Mobile.

Rom for forbedringer
Microsoft Windows 10 Mobile har kommet et godt stykke etter lanseringen i desember. Jeg har byttet mellom å teste Insider-versjonen og den stabile. Ytelsen og opplevelsen har virkelig tatt seg opp og operativsystemet virker mer stabilt enn noen gang. Det samme kan jeg si om Microsofts egne apper.

Oppdateringene har kommet hyppig og det har virkelig økt stabiliteten og erfaringen. E-postappen er ikke like god som den er på iOS og Android, men den kommer seg. Groove har også blitt mer stabil og forbedret, men interessant nok er den fortsatt ikke på Zune-nivå.

Det var nok mange som løftet på øyenbrynet da Microsofts Terry Myerson uttalte at «i år satser vi ikke på Windows 10 Mobile i år» under Build-konferansen i mars, spesielt tilhengere av plattformen ble nok skuffet. Til hans forsvar kan det godt tenkes han mente årets Build og ikke 2016, men det kom uansett ikke godt nok frem i uttalelsen.

For å oppsummere opplevelsen:
Windows 10 Mobile er bedre enn noen gang og Microsoft har gjort mye riktig den siste tiden. Det hjelper uansett ikke å ha et flott brukergrensesnitt når hverken resten av programvaren og maskinvaren lever opp til dette. Å lansere to såpass uinteressante toppmodeller som Lumia 950 og 950 XL vises godt på salgstallet, kun 2,3 millioner ble solgt i det forrige kvartalet, og en virkelig må ha-mobil er kanskje det som er nødvendig for å selge plattformen.

Blir det Acer Jade Primo eller HP Elite x3? Surface Phone virker å være for langt unna til å spekuleres om. I de siste to kvartalene har det vist seg at iPhone-suksessen kanskje har nådd en topp og det er kanskje nå Microsoft må kjenne sin besøkelsestid og lansere en fantastisk smarttelefon og vise til integrasjon med Contiunuum – som er en lovende tjeneste – og Windows 10 på PC.

Merk: Når dette går i trykken er det blitt klart at Microsoft trapper kraftig ned i mobilbransjen samtidig som ferske tall viser at Windows Phone har kun 0,7 markedsandel på verdensbasis. Fremover ønsker Microsoft å vie mobilsatsingen til bedriftsmarkedet og kommer kun til å satse på 18 markeder fremover. Norge er et av dem.

Hva er din erfaring med Windows 10 Mobile så langt? Del dine tanker i kommentarfeltet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse