Med åpne standarder kommer åpne muligheter. Hva vil markedet finne på med Project Ara når den kommer i 2017?
Med åpne standarder kommer åpne muligheter. Hva vil markedet finne på med Project Ara når den kommer i 2017?

Annonse


Er vi egentlig klare for en annerledes smarttelefon?

Googles forskning- og utviklingsavdeling (R&D), Advanced Technology and Projects (ATAP), har gitt liv til mange prosjekter som ikke har levd lenge som, eller i det hele tatt blitt, kommersielle produkter. Project Ara er et av prosjektene som ble annonsert i fjor som nå er i ferd med å bli et kommersielt produkt. Project Ara kom til ATAP etter et samarbeid mellom Motorola og den nederlandske designeren Dave Hakkens og het i utgangspunktet Phonebloks.

Kort fortalt er Ara en modulær telefon som lar deg selv velge hvilke komponenter du vil ha. Ønsker du bedre kamera, eller er lyd viktigst for deg? Alle komponentene kan byttes i fart, ingen omstart nødvendig for å spille høyere musikk eller ta bedre bilder, eller hva med nattkikkert? Du kan sågar også utvide med en e-blekkskjerm på baksiden av telefonen.

Velg mellom mange forskjellige komponenter, som ekstra batteri, doble høyttalere og e-ink skjermer.
Velg mellom mange forskjellige komponenter, som ekstra batteri, doble høyttalere og e-ink skjermer.

Selv om Ara er spennende må man stille spørsmålet, men vil konseptet fungere utenfor forsknings-labens fire vegger?

Gartner har nylig vist oss de siste tallene på markedsandeler for aktører i smarttelefonmarkedet. Tallene viser det vi trodde, nemlig at veksten stagnerer for de største og dyreste aktørene. Mens de som ler hele veien til banken nå er kinesiske produsenter som stadig kommer med produkter som resonnerer med forbrukernes evige ønske om “billigere, (bedre,) nå”.

Annonse


Apple kjemper sin kamp på én front om de mest kjøpesterke av kundene. Samsung på den andre siden kjemper både mot Apple om de kjøpesterke kundene, men også mot alle andre leverandører på markedet som leverer billigmobiler. Og fordi Samsung fører en bredere portefølje vinner de også en langt større markedsandel enn Apple sammenlignet med samme periode i fjor. Men nedgangen merkes hos Samsung som ser nedgang i sin markedsandel fra 24,1 prosent til 23,2 prosent.

Det begge har til felles er at de selger en ferdig pakke, en vakker skinnende pakke som vi legger oss i soveposer utenfor butikkene i dagevis for å bli den første som får kloa i det nyeste. Og det gjør vi selv om vi da kun kan velge mellom pakke en, to eller tre. Pakke nummer én har mer lagringsplass og minne, pakke nummer to har dårligere kamera, pakke nummer tre er best av alle, men dårligst på batteri.

Så hvorfor velger vi som vi gjør? Ifølge en undersøkelse fra IDC i foretatt i 2014 er batteritid den viktigste driveren i valget av mobiltelefon. På andreplass kommer operativsystemet, for hele 40 prosent av oss har det mest å si. Så om to av fem kan velge android, og så mye batteri som du kan bære, burde ikke det bli en vinner?

Kanskje, men det bringer meg til mitt neste poeng, Google har nemlig lenge vært den største mobilplattformen der ute, og har i dag en markedsandel på 62 prosent (både nettbrett og telefon). Nøkkelen her er at Android er i bruk på telefoner i hele prisspekteret. Fra de billigste telefonene til flaggskip-telefonene fra de største aktørene i markedet.

Med Ara vil du kunne tilpasse din telefon til dine behov.
Med Ara vil du kunne tilpasse din telefon til dine behov.

Det betyr at en modulær telefon som Ara, fra et selskap som Google vil kunne treffe et bredt spekter av forbrukere. Både de som ville kjøpt en modell med lavere spesifikasjoner og dertil pris, og samtidig treffe de som alltid vil ha det nyeste og beste.

Project Ara er på ingen måte det første forsøket på å lansere modulære telefoner. LG med sin modulære G5 har ikke akkurat tatt markedet med storm. Blant fordelene til Ara er at de har fått observere hvordan andre har gjort det med lignende type løsninger, og kanskje de har lært noe av feilstegene til selskaper som LG.

Men det store spørsmålet som består er; klarer Google på kapre nok av markedet til at Ara har livets rett?

Det svaret får vi først når Ara slippes til forbrukerne en gang i 2017.

https://youtu.be/intua_p4kE0

Annonse