Politiet ønsket å tvinge en narkosiktet person til å låse opp iPhonen med fingeravtrykk, men fikk ikke medhold i retten.
Politiet ønsket å tvinge en narkosiktet person til å låse opp iPhonen med fingeravtrykk, men fikk ikke medhold i retten.

Annonse


Politiet nektes å låse opp iPhone med fingeravtrykk

Aftenposten melder at politiet ønsket å tvinge en narkosiktet person til å låse opp iPhonen hans med fingeravtrykk, men i retten fikk mannen medhold i saken.

Siktede fikk medhold
Fingersensor er blitt mer og mer vanlig på nyere smarttelefoner, blant annet de seneste iPhone-modellene har det.

En 21-åring fra Kvinesdal er siktet for å ha dyrket, brukt, kjøpt og solgt marihuana og politiet mener det kan ligge viktige opplysninger om blant annet omsetning på telefonen. I den anledning ønsket de å låse opp mobilen, men den siktede nekter å bistå med verken koden eller fingeren.

– Vi har telefonen, og den ligger til lading. Den siktede ønsker ikke å bistå ved å oppgi koden til telefonen, og derfor har vi gått til retten i håp om at fingeravtrykk vil gjøre det mulig å åpne telefonen, sier aktor i saken, politiadvokat Ole Morten Paulsen til Aftenposten.

Annonse


Dermed gikk de rettens vei for å få kjennelse til å tvinge den siktede til å låse opp mobilen, men i Lister tingrett fikk de ikke medhold. Retten mener at politiet ikke har adgang til å tvinge noen til å avgi fingeravtrykk på en mobiltelefon, skriver Aftenposten.

Høyesterett kan avgjøre
Politiadvokat Paulsen sier til Aftenposten at de vil anke kjennelsen.

– For oss er det viktig å få en prinsipiell avgjørelse om dette spørsmålet, ikke minst til bruk i senere saker. Slik telefoner fungerer i dag, vil denne problemstillingen bli stadig vanligere, sier Paulsen.

Retten har i sin avgjørelse vurdert to liknende saker, blant annet en fra februar der politiet fikk medhold i Nordhordland tingrett.

En av disse sakene skal opp i Høyesterett, opplyser Paulsen til Aftenposten.

– Det er bra, for da vil Høyesterett forhåpentligvis komme med en klar avgjørelse, sier Paulsen og legger til:

– Dersom de skulle komme til at politi og påtalemyndighet ikke har en hjemmel for dette, vil vi måtte vurdere om vi skal gå til lovgiver i håp om å endre loven, sier Paulsen.

FBI mot Apple
Politiet har ikke forsøkt å bryte seg inn i iPhonen ved hjelp av tekniske metoder. I den mye omtalte «FBiOS-saken» ønsket FBI hjelp fra Apple til å låse opp en iPhone 5C tilhørende den avdøde terroristen Syed Farook – noe Apple nektet.

FBI skal ikke selv ha lykkes med å trenge seg inn i mobilen, men betalte hackere flere millioner kroner for å låse opp iPhonen.

 

Kilde:
Aftenposten

 

Annonse