Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Mark Zuckerberg har tidligere uttalt at han ønsker å sette 99 prosent av sin del av Facebook inn i et filantropisk prosjekt for likhet og menneskets utvikling. (Ill.: CC BY 2.0 / Jason McELweenie )

Facebook saksøkt av egen aksjonær

Mener Zuckerberg forsøker å forskanse seg i selskapet og tjene milliarder av dollar.

En av aksjonærene til Facebook leverte fredag inn et forslag om gruppesøksmål mot giganten etter at det ble kjent at selskapet har planer om å utstede en ny C-aksje.

Forsøk på å befeste Zuckerbergs posisjon
Det foreslåtte gruppesøksmålet kommer etter det aksjonæren kaller en urettferdig avtale for å forskanse Zuckerbergs posisjon som leder for selskapet.

Søksmålet som ble levert inn i Delaware Court of Chancery kommer kun to dager etter at selskapet annonserte utstedelsen av de nye aksjene.

99 prosent til filantropiske prosjekter
Utstedelsen av de nye aksjene kommer etter at Mark Zuckerberg i desember i fjor annonserte at han ønsker å sette 99 prosent av sine eiendeler inn i et nytt prosjekt som skal fokusere på menneskelig potensiale og likhet.

Søksmålet mot Facebook argumenterer at styret ikke argumenterte hardt nok med Zuckerberg og dermed ikke fikk noe av meningsfull verdi i bytte mot Zuckerbergs økte kontroll over selskapet.

Facebook planlegger å utstede de nye aksjene offentlig, men disse vil ikke ha stemmerett slik A og B aksjene til selskapet har. De nye C-klasse aksjene vil selges under et nytt symbol på børsen.

Ønsker å beholde makten
I følge søksmålet så ønsker «Zuckerberg å beholde makten i eget selskapet, mens han selger store mengder av sine aksjer og høster milliarder av dollar i fortjenestene».

Google kom til enighet med sine saksøkere utenfor rettsalen i 2013 som gjorde at de kunne iverksette en lignende plan.

Representanter for Facebook har så langt ikke kommentert denne saken.

Stikkord: facebook