Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Denne er virkelig som tatt ut av en skrekkfilm

En gruppe norske selskaper har utviklet disse undersjøiske robotene.

Eelume AS og Kongsberg Maritime har slått sine hoder sammen for å skape denne sjøgående slangen til bruk i maritime miljøer, et prosjekt som kan være med å gjøre norsk off-shore virksomhet mer kostnadseffektiv og konkurransedyktig.

Langt prosjekt
NTNU og SINTEF har forsket på denne typen slangeroboter i mer enn 10 år. Eelume AS som er et spin-off selskap fra NTNU utvikler nå en disruptiv løsning for undervannsinspeksjon og -vedlikehold i form av disse svømmende slangerobotene.

– Eelume er et godt eksempel på hvordan innovasjon og ny teknologi bidrar til å redusere kostnader. Istedenfor å bruke dyre båter på mindre jobber, utvikler vi nå denne teknologien som blir en slags selvgående vaktmester på havbunnen.

Å støtte mindre selskap i å utvikle og bringe ny teknologi på markedet er en viktig del av vår forskningsportefølje, sier Elisabeth Birkeland Kvalheim, Statoils Chief technology officer.

Senker kostnader
Målsetningen er å la horder av disse robotene utføre inspeksjons- og lettere arbeid på havbunnen, slik at man reduserer bruken av store kostbare undervannsfartøy.

Den slangelignende formen og den slanke formfaktoren sammen med den og fleksibiliteten man får med Eelume-roboten gir unike muligheter for å komme til på steder som er vanskelig tilgjengelige med dagens teknologi.

Permanent installert på havbunnen
Eelume-robotene vil være permanent på havbunnen nær undervannsinstallasjonene, og vil utføre inspeksjons- og vedlikeholdsarbeid både rutinemessig og ved behov. Disse kan brukes både ved eksisterende og nye felt, og typiske bruksområder er visuell inspeksjon, rengjøring, og operering av ventiler.

Ikke nybegynnere
Eelume er startet av akademikere fra NTNU, og Kongsberg Maritime tilfører 25 års erfaring fra teknologiutvikling innen marin robotikk, og Statoils hovedvirke gir tilgang til offshore testing og kvalifisering.

Kombinasjonen av dette gir et samarbeid med gründerånd, industriell og teknologisk kompetanse og en sluttbruker som virkelig setter sluttproduktet på prøve.

Dette partnerskapet gir oss en gyllen anledning til å introdusere helt ny radikal teknologi til markedet – ikke bare på grunn av funksjonaliteten til Eelume-roboten, men måten den utfører jobben på,” sier Bjørn Jalving, Executive Vice President, Subsea Division i Kongsberg Maritime.

Se video av roboten uten motor:

Her kan du se Eelume-roboten i aksjon med motorer:

Her er en animasjon og innspill fra blant annet Statoil og Kongsberg Maritime som viser tenkt bruk:

Kilde:
Statoil

 

Stikkord: drone, EelumeAS, KongsbergMaritime, robot, Statoil