For å koble sammen personer, kontoer og annen viktig informasjon i det enorme datasettet bruke ICIJ databasen Neo4j.
For å koble sammen personer, kontoer og annen viktig informasjon i det enorme datasettet bruke ICIJ databasen Neo4j.

Annonse


Ukjent svensk selskap er nøkkelen til avsløringene i «Panama Papers»

Det har vært umulig å ikke få med seg avsløringen som har rokket ved grunnvollene i finansverdenen den siste tiden.

Et enormt graveprosjekt
Tallene har vært kastet rundt så mange ganger at de ikke gir mening lenger, 400 journalister, 11 millioner dokumenter og så videre. Man kan nesten få inntrykket av at alle disse dokumentene ble manuelt gjennomlest og at relasjoner mellom dokumenter, land og personer har blitt gjort manuelt.

Slik er det altså ikke.

Møt Neo Technology
Et lite svensk selskap, Neo Technology, har som alle andre oppstarter ventet på sin sjanse, et selskap som ville ta de i bruk, eller et bruksområde som ville sette de på kartet for alvor.

Annonse


Vel, de kunne ikke ha vært mer heldige, Neos database, Neo4j, er det som har gjort det mulig for flere hundre journalister å koble sammen datapunkter på tvers av et datasett på over 2,6TB, med bokstavelig talt, flere millioner dokumenter, bilder og andre datapunkter.

Teknologien er nøkkelen
Mar Cabra fra ICIJ (den internasjonale organisasjonen for gravende journalister) sa i en uttalelse at Neo Technology sin databaseteknologi hadde vært avgjørende i arbeidet med Panama Papers.

Grunnlagt i 2007
Etter å ha blitt grunnlagt i Malmø i 2007 har selskapet nå hovedkvarter i San Mateo, California og har ca 120 personer på lønningslista. Idag har selskapet ca 200 betalende kunder, som går fra Walmart og Ebay til større banker som UBS.

Teknologien som ble brukt for å koble sammen de forskjellige datapunktene i Panama Papers brukes til daglig for å gi kunder anbefalinger basert på egne og andres tidligere kjøp. Innen finans brukes databasen for å hindre svindel og for IAM (Identity and Access Management).

Fremtiden til gravende journalistikk
Grunnleggeren av selskapet Emil Eifrem sin kone er også journalist og en stor fan av Matrix (jepp, det er der navnet for selskapet kom fra). Eifrem sier i intervjuet med Forbes at han tror fremtiden til gravende journalistikk ligger i denne typen prosjekter og verktøy, å finne sammenhenger i større datamengder.

I tillegg legger han til at journalister kan bruke programvaren gratis, han er ikke opptatt av å tjene penger på mennesker som er ute etter å redde verden sier han under intervjuet.

– Jeg ser frem til å se hvordan dette utvikler seg, sier Eifrem til Forbes.

Kilde:
Forbes

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse