Google og deres moderselskap er under konstant juridisk bombardement.
Google og deres moderselskap er under konstant juridisk bombardement.

Annonse


– Google har misbrukt sin dominante posisjon

Google er for tiden under etterforskning vedrørende bekymringer ved selskapets dominante posisjon i mobilmarkedet.

Les mer her: Alphabet risikerer milliardbøter for forhåndsinstallerte Android-apper.

Oppdatert 20.4 klokken 13.45:

Google har lagt ut en bloggpost der de svarer på EU-kommisjonens uttalelser og selskapets Kent Walker skriver blant annet:

Annonse


«Android har bidratt til å skape et merkverdig, og viktigst bærekraftig, økosystem basert på åpen kildekodeprogramvare og åpen innovasjon. Vi ser frem til å jobbe med Europakommisjonen for å demonstrere at Android er bra for konkurransen og for forbrukerne.»

Mistenktes for å utnyttet posisjonen
Margrethe Vestager i EU-kommisjonen uttalte på en pressekonferanse i dag at «Google har misbrukt sin dominante posisjon i markedet» og la til:

– Google har forfulgt en strategi for sine mobile enheter for å beskytte og utvide deres dominante posisjon i mobil- og internettsøk.

Hun uttalte også att selskapet har valgt å bygge Android som et åpen kildekode-operativsystem, men la til at ikke alle deler ved Googles fremgangsmåter er like rettferdige.

Les også: EU-kommisjonen prøver å presse gjennom «Google-avgift».

Tre punkter
Ifølge Europakommisjonen har Google brutt EUs antitrustregler på følgende måter:

  • Å tvinge produsenter til å forhåndsinstallere Google Search og Googles Chrome-nettleser og tvinge dem til å sette Google som standardnettleser som en betingelse for å lisensiere enkelte proprietære Google-apper.
  • Hindre produsenter å selge smarte mobilenheter kjørende på et annet, rivaliserende operativsystem basert på Android åpen kildekode.
  • Gi finansielle insentiver til produsenter og mobiloperatører på en den betingelse at de eksklusivt forhåndsinstallerer Google Search på enhetene.

Vestager la til at Googles dominans i mobil- og søkemarkedene ikke var en av hovedkildene til bekymring og ikke en viktig årsak til etterforskningen.

– I Europa kan du være stor, du kan vokse, du kan være dominant. Det eneste du ikke kan gjøre, er å misbruke posisjonen din, sa hun.

 

Kilder:
Neowin,
Europakommisjonen

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse