En amerikansk dommer har slått fast at det klingonske språket ikke kan opphavsrettbeskyttes.

Annonse


– Vi eier språket klingon

På tampen av forrige måned skrev vi om Paramount Pictures og CBS Studios rettet et søksmål mot produsentene bak en Star Trek-relatert kortfilm.

Klingon-disputt
Axanar Productions, som står bak kortfilmen Prelude To Axanar, hevdet at navn, titler og sitater ikke kan beskyttes av opphavsretten, i tillegg til språket klingon.

Paramount og CBS er fullstendig uenige og omtaler blant annet Axanars svar som «absurd»:

«Dette argumentet er helt absurd ettersom språket kun er nyttig hvis det kan brukes for å kommunisere med andre, og det er ikke noen Klingons å kommunisere med.

‘Saksøktes’ brukt av språket klingon i verket deres er ytterligere bevis på at de krenker saksøkernes karakterer, ettersom å snakke dette fiktive språket er et aspekt ved karakterene.»

Romskip
Foruten språk, sitater, navn med flere, omhandler saken også bruk av kjøretøy brukt i Prelude To Axanar. Filmstudioene hevder at Axanar Productions krenker opphavsretten ved blant annet å bruke romskip (D7 Klingon Ship) kjent fra Star Trek.

Studioene argumenterer for at romskip fra Star Trek må beskyttes på lik linje med Batmobile.

Fra originalsak:
I tillegg til å kreve eierskap av Star Trek-relaterte ting som setting, karakterer, arter, klær, farger, former, ord og korte fraser, skal rettighetshaverne også ha krevd at de ikke kan bruke språket klingon – kjent fra Star Trek-serien.

Axanar productions hevder på sin side at navn, titler og sitater ikke kan beskyttes av opphavsretten, og dette gjelder også den populære frasen «beam me up».

«Det klingoske språket er i seg selv en idé eller et system, og kan ikke beskyttes av opphavsretten», skriver filmskaperne i klagen.

 

Kilde:
TorrentFreak

Annonse


Annonse