Linus Torvalds bruker gjerne 25 år til for at Linux skal vinne hjertene våre også som skrivebords OS.
Linus Torvalds bruker gjerne 25 år til for at Linux skal vinne hjertene våre også som skrivebords OS.

Annonse


– Jeg kan gjøre dette i 25 år til

Mer enn en gang har vi hørt at «i år er året når Linux skal ta over skrivebordet», men dit har vi altså ikke kommet enda.

Året hvor Linux tar over skrivebordet
Etterhvert har den uttalelsen blitt mer en vits enn noe annet, Linux har uten tvil gjort det skarpt innenfor servere og har en stor andel av markedet der, og de siste årene har de også gjort et lite innhug på mobilmarkedet med Ubuntu baserte mobiler og nettbrett. Ikke minst er Linux på vei fremover innnenfor nettverk og IoT.

Skrivebordet derimot, har vist seg å være motstandsdyktig mot enda en aktør.

Les også: Her kan du lese alle våre saker om Linux.

Annonse


Positiv på utsiktene
Selv om Linux ikke har tatt over skrivebordet som det har gjort innenfor mange andre arenaer så er Torvalds positiv til fremtiden.

I et intervju med CIO så uttaler Linux Torvalds at:
«Selv om jeg er kjent for å ikke alltid være like høflig til noen av skrivebords UI folkene, så er det fordi jeg vil få jobben min gjort. Pent er ikke min greie. Jeg er faktisk veldig fornøyd med skrivebordet på Linux, og jeg startet prosjektet basert på mine egne behov, og de er absolutt møtt. Det er derfor, for meg, så er ikke dette mislykket.»

Om veien videre så sier han til CIO at:
«Jeg ville selvsagt elsket at Linux tar over den verdenen også, men det ser ut til å være en vanskelig arena å komme inn på. Jeg jobber fortsatt på det. Det har nå gått 25 år, jeg kan gjøre dette i de neste 25 også. Jeg skal slite dem ut.»

Les også: Nå kan du kjøre Bash i Windows 10

Må ikke være enten eller
Linux sin fremgang på skrivebordet trenger ikke nødvendigvis å være bare for egen motor. Microsoft og Canonical har nylig inngått et samarbeid for å bringe bash-funksjonalitet til Windows 10, slik aktiverer du den funksjonen.

En enhet for alle bruk
Tidligere har Canonical forsøkt å finansiere en telefon som skulle ta over for laptop og tablet via Indiegogo. Der nådde de ikke målet sitt, men de senere årene har de gitt ut flere enheter med Ubuntu via produsenten BQ.

Siste skuddet på den stammen er, BQ Aquaris M10. En tablet med Ubuntu og spesifikasjoner i mellomsjiktet.

Målsetningen til Canonical er å sikte seg inn på samme brukergruppe som funksjonaliteten som Microsoft nå fremviser med Continuum ved å tilby den samme opplevelsen i apper på tverrs av enheter men med et «flytende brukergrensesnitt» som fortløpende tilpasser seg enheten du bruker og skjermflaten du har til rådighet.

Kanskje er i år året da Linux kommer nærmere en plass ved «Skrivebordet»?

Se promo-video av Ubuntu Edge her:

Kilde:
NeoWin

 

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse