DNA kan i fremtiden huse all dine data i århundrer.
DNA kan i fremtiden huse all dine data i århundrer.

Annonse


Forskere har funnet metode for å lagre tusenvis av gigabyte i DNA

Forskere ved Universitetet i Washington og hos Microsoft utvikler lagringsystemer som kan huse digitale data i DNA.

Lagrer filer i DNA
Teamet bestående av bioteknologi-, informatikk-, og elektro-ingeniører var i stand til å kode data fra fire bildefiler til nukleotid sekvenser på syntetiske DNA-snutter. Dette ble oppnådd ved å konvertere de lange strengene av 1 og 0 i de digitale filene til de fire byggesteinene i DNA-sekvenser – adenin, guanin, cytosin og tymin.

De syntetiske DNA strengene ble så dehydrert for å kunne lagres over lang tid uten forfall.

Avlesning også vellykket
Forskerene klarte også å reversere prosessen ved å hente ut den riktige sekvensen av DNA og kunne rekonstruere bildene uten å miste en eneste byte, dette i følge Universitetet i Washington.

Annonse


«Livet har produsert dette fantastiske molekylet kalt DNA som effektivt lagrer alle typer informasjon om dine gener og hvordan et levende system fungerer. Det er veldig, veldig kompakt og svært slitesterkt », sier medforfatter Luis Ceze, førsteamanuensis i informatikk og ingeniørvitenskap , i en pressemelding.

Fra enere og nuller til AGCT
– Hvordan du kommer fra enere og nuller til A, G,C og T er veldig viktig, om du bruker en smart tilnærming så kan du gjøre det veldig kompakt og du vil ikke få så mange feil, om du gjør det galt så får du mye feil, sier Georg Seelig, førsteamanuensis i elektroteknikk og informatikk ved University of Washington.

Drepende deadline
Forskerene jobber mot en massiv deadline. Vi produserer idag 10 ganger mer data per person enn vi gjorde for 3 år siden. Utviklingen av nye lagringsmedier holder ikke tritt med denne utviklingen, og drastiske endringer i teknologien er nødvendig om vi ikke skal få store problemer innen kort tid.

Kan gå mye lenger
Forskerne bak denne oppdagelsen mener de kan gå mye lenger. Neste skritt er å kode inn video og større digitale filer, i følge uttalelser fra teamet skal deres visjon være å krympe det fysiske avtrykket produsert av dagens lagringsløsninger, slik at det som idag tar lastebiler med harddisker å lagre i nær fremtid vil kunne lagres på noe som er på størrelsen med en sukkerbit.

Kan lagre i århundrer
Forskergruppen sier DNA-molekyler kan lagre digital informasjon flere millioner ganger mer kompakt enn eksisterende teknologi for digital lagring, for eksempel minnepinner og harddisker. Disse systemene svekkes også etter noen år, mens DNA kan bevare informasjon i flere århundrer.

Hele studien kan leses her.

Kilde:
RT

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse