Det er flere enn én grunn til at tech startup bedrifter velger New York. Her fra kontorfellesskapet hos aksellerator ERA. I sommer skal også norske bedrifter jobbe herfra gjennom et samarbeide med Innovasjon Norge.
Det er flere enn én grunn til at tech startup bedrifter velger New York. Her fra kontorfellesskapet hos aksellerator ERA. I sommer skal også norske bedrifter jobbe herfra gjennom et samarbeide med Innovasjon Norge.

Annonse


ITavisen i New York: Hva betyr dette for norsk teknologi i USA?

New York (ITavisen:) New York skyter frem som den raskest voksende regionen på finansielle muligheter for tech startup bedrifter.

Antall VC-investeringer (Venture Capital) har fordoblet seg siden 2014. Samtidig har det vært en utflating av investeringer i Silicon Valley.

– Store muligheter
– Det voksende investeringsmiljøet innenfor teknologi i New York gir store vekstmuligheter for teknologi- og IoT startups, forklarer Murat Aktihanoglu, leder og investor i ERA, et tidligfase investeringsfond og teknologiakselerator basert på Manhattan i New York.

Det har vært en stor pågang av antall søkere den siste tiden forteller Aktihanoglu. Med over 100 investeringer siden 2011, er ERA en av de ledende akseleratorprogrammer i New York.

Annonse


Her får teknologi-oppstarts-bedrifter lære om lokal forretningskultur og får personlig veiledning fra erfarne mentorer, venture partnere og industripartnere i New York. ERAs portfolio-firmaer har hentet inn mere enn 200 millioner dollar og er verdt mer enn 1 milliard dollar. Blant sponsorene er Microsoft, Google, Amazon og IBM.

I sommer skal ERA jobbe med norske bedrifter, i et samarbeid med Innovasjon Norge. Mer om akselerator-programmet.

Ikke bare tek
– New York har et fantastisk startupmiljø med mange nettverksmuligheter og med et bredt spekter av ulike industrier, sier Aktihanoglu. I tillegg til tradisjonelle industrier som finans, mote og underholdning har New York også blitt senter for sport, annonsering og forlagsvirksomhet.

Aktihanoglu mener det ikke er noen grunn til å rivalisere forholdet mellom Silicon Valley og New York. – Hvis du din bedrift er innenfor mote eller finans vil du ikke ha noen å snakke med i Silicon Valley, sier han. Sjansene er store for at du skal etablere deg i New York.

I følge Innovasjon Norge i New York er de største forskjeller i investeringsmiljøet på USAs øst- og vestkyst knyttet til risiko, tempo og prioriteringer.

– Investorer i New York er ofte ikke like villige til å investere i tidlig fase teknologisprosjekter hvis de ikke ser en rask vei til finansiell gevinst, sier senior rådgiver i Innovasjon Norge i New York, Antonio Raposo.

På ERA får tech startup bedrifter lære om lokal forretningskultur og veiledning fra erfarne mentorer, venture partnere og industripartnere på Manhattan i New York. -Det voksende investeringsmiljøet innenfor teknologi gir store vekstmuligheter for tech og IoT startups, sier ERA-leder og investor Murat Aktihanoglu.
På ERA får tech startup bedrifter lære om lokal forretningskultur og veiledning fra erfarne mentorer, venture partnere og industripartnere på Manhattan i New York. -Det voksende investeringsmiljøet innenfor teknologi gir store vekstmuligheter for tech og IoT startups, sier ERA-leder og investor Murat Aktihanoglu.

Kunnskapsløshet er et problem
Raposo har lang erfaring med å jobbe med norske firma i Norge såvel som i USA, og mener mange nordmenn undervurderer hvor utfordrende det er å etablerer seg i USA.

– Mange kommer uten kunnskap om de ulike markedene. Det er viktig at bedriftene må tenke på hva som er viktigst for bedriften, enten det er tilgang til kunder, talenter, partnere eller kapital.

Flere enn én grunn til å velge New York
Aleksander Farstad, CEO i softwareselskapet eZ Systems, valgte å etablere sitt kreative team i Brooklyn i New York. – For oss er det viktig å være i nærheten av våre kunder, spesielt innen media, finans og organisasjoner, samt våre partnere – digitale byråer som implementerer programvaren vår for å bygge nettsider og apper. På østkysten og spesielt i New York er det en stor tetthet av dem.

Det er mer enn én grunn til at eZ er etablert i øst: – Det er også viktig for oss å være en attraktiv bedrift for nye, unge talenter. New York er det mest dynamiske arbeidsmarkedet i verden og har tilgang på spesialister innenfor vår industri. Han legger til:

– Dessuten er tidsforskjell mellom Europa og New York 6 timer i motsetning til 9 timer til California. Det gjør det enklere å koordinere mellom New York og våre kontorer i Europa.

eZ har ikke sett etter investorer enda, men utelukker ikke at det vil skje i fremtiden. Investorer i New York og på østkysten generelt er ofte mer Europa-orienterte, og opptatt av samarbeide over Atlanteren, sier Farstad.

Selv om California står for 60 prosent av venture capital investeringene i USA er det New York som vokser raskest. Denne typen startup investeringer, gir stor vekst rask, og er kjent som «the Silicon Valley way».
Selv om California står for 60 prosent av venture capital investeringene i USA er det New York som vokser raskest. Denne typen startup investeringer, gir stor vekst rask, og er kjent som «the Silicon Valley way».

Silicon Valley fortsatt på topp
Tidligfase-investeringer gir mulighet for ekstrem vekst raskt, kjent som «the Silicon Valley way».

– Med norske øyne kan man mene at forretnignsutviklingen i området er for mye basert på denne typen finansiering. Det er nok få norske selskaper som har en forretningsmodell med ekstremt vekstpotensial for venture capital som denne regionen ser etter, sier Gro Eirin Dyrnes leder ved Innovasjon Norge i San Francisco. Det gjenstår å se om utflating i investeringene nå gjør at vi får se mer organisk vekst, sier hun.

Innovasjon Norge i San Fransisco bistår omtrent 200 norske selskaper i året i California regionen, ikke nødvendigvis med etablering, men med validering, nettverksbygging og forretningsutvikling. I New York omtrent 90.

Innovasjon Norge i San Fransisco har liten tro på at New York kan gå forbi Silicon Valley:

-New York er en interessant hub for utvalgte bransjer, men fortsatt forventes Silicon Valley å opprettholde sin særstilling generelt på teknologi, innovasjon og entrepenørskap i lang tid fremover.

Kilder:
NY VC funding up 53 percent in 2014

Likevel står California sto for over 60prosent av total USAs VC investeringer: CBSInsights

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse