DAC-en gir ekstra god lyd.

Annonse


Dette er mobilen for deg som verdsetter god lyd

Vi var storfornøyde etter å ha LGs (Google) Nexus 5X inne på testbenken før jul. Den imponerte oss på flere måter, og vi omtalte den som «høstens beste Android»-mobil.

Dermed var selvsagt forventingen stor da selskapets virkelige toppmodell ble levert til undertegnedes kontor i Drammen.

LG V10
La oss ta det grunnleggende som spesifikasjoner først. LG har valgt å gå for Qualcomms Snapdragon 808 i V10, som ikke er prosessorprodusentens kraftigste brikke. Dette kan selvsagt skyldes varmeproblemene som den daværende toppmodellen, Snapdragon 810, slet med.

Den 5,7-tommers LDC-skjermen har en oppløsning på 2560 x 1440 piksler og Corning Gorilla Glass 4 sørger for at den er ekstra stødig. På lagringsfronten kommer V10 i to varianter: 32  og 64 GB, og begge leveres med 4 GB minne. Det er selvsagt rom for eksternt minnekort.

Annonse


Full liste:

  • 5,5-tommers IPS LCD-skjerm, 2560 x 1440 piksler
  • 4 GB RAM
  • Qualcomm Snapdragon
  • 16 megapiksler hovedkamera, doble frontkameraer på 5 megapiksler
  • 4K-video
  • Innebygget digital til analog-omformer (DAC)
  • Pris: 6165 kroner

Det første som slår meg med LG V10, er det enkle og rene designet på fremsiden: en stilig ramme i krom på sidene og en diskré LG-logo nederst. Ingen taster. Baksiden er i mine øyne, en perle. Det mønstrete dekslet er veldig behagelig å holde i og den kombinerte på-knappen og fingersensoren passer godt inn i designet.

Dessverre er det rene designet også et av problemene med LG V10. Jeg savner simpelthen taster på siden, rettere sagt: volumtaster. Greit nok, jeg bruker blåtannhodesett med innebygget volumkontroller, men når man en og annen gang ikke bruker hodesett med slikt eller hodetelefoner i det hele tatt, er det tungvint å ta opp mobilen fra lommen for å øke/dempe volumet. Kall det gjerne et kompromiss mellom design og brukervennlighet.

20160320_115509000_iOS

Uansett er jeg storfornøyd med selve kvalitetsfølelsen. De avrundende sidene i metall og den mønstrede baksiden i myk plast, gjør det til en fryd å holde i den. V10 er såpass velbygget at det er null tegn til knirking og slark, selv med avtakbart bakdeksel.

Et virkelig stort problem jeg har med V10 er den katastrofalt dårlige fingersensoren. På Nexus 5X, som også er produsert av LG, er den fantastisk – den bare funker, men av eller annen grunn gjør den ikke det i V10. Fingersensor pleier å være meget praktisk sammenlignet med pinkode, men jeg ble nødt til å deaktivere den etter svært kort tid.

Dog skal LG ha for å ha implementert en ekstra god digital til analog-omformer, også kjent som DAC. Denne kan aktiveres via handlingssenteret og har du investert i et par gode hodetelefoner eller ørepropper og samtidig har musikk i høy kvalitet på mobilen, kan du nyte ekstra god lyd på V10.

Android
I motsetning til Nexus 5X som ble lansert før V10, ble sistnevnte lansert med Android 5 Lollipop. Selv fem måneder etter lanseringen av Android 6, er fortsatt oppgraderingsmulighetene et stykke unna nyeste OS-versjon.

Uansett er ikke versjon 5 dårlig på noen som helst måte, men vi skulle gjerne sett at sekseren var på plass.

Flere Android-produsenter legger sitt eget skall på toppen av operativsystemet. Dette blant annet for å skille seg ut fra produsentene og skape sin egen identitet. Jeg er ingen stor tilhenger av LGs løsning, Optimus UI, og sverger heller til Microsofts enkle, men geniale «Arrow Launcher».

Alt i alt kjører V10 for så vidt greit på Android 5. Det er tegn til hakking og treghet ved ulik bruk og spesielt ved surfing, men mobilen oppleves som mer stabil enn andre Android-modeller i samme klasse.

20160320_115433000_iOS

Skjerm
Det interessante med V10 er at den har to skjermer. En hovedskjerm slik man er vant til og en mindre skjerm ovenfor denne. La oss ta hovedskjermen først.

Den 5,7-tommers LCD-skjermen, er en fryd å se på og bruke. Fargene er kanskje ikke like flotte og sprakende som på en AMOLED-skjerm, men jeg er uansett svært fornøyd med den. I tillegg er det minst mulig ramme rundt skjermen, noe som bygger oppunder det flotte designet.

Så er den det andre skjermen, da. Den lille skjermen er på 2,1 tommer og har en oppløsning på 1040 x 160 piksler. LG kaller den «Second screen» og den kan tilpasses på flere måter. For eksempel vise nye varsler, oversikt over de siste appene eller man kan velge en tekst som navnet sitt. Hvorfor noen skal velge sistnevnte, vet jeg neimen ikke.

På min har jeg valgt å vise oversikt over de siste appene jeg har brukt og varseloversikt. Når det skal sies, er det sjelden jeg bruker ekstraskjermen for å åpne en app. Så å si aldri. Men den er kjekk for å vise om jeg har noen varsler.

20160320_114203000_iOS

Kamera
Et av de virkelige høydepunktene ved V10 er kameraet. Her serverer LG både entusiasten og hobbyfotografen. Førstnevnte kan glede seg over en manuell modus der man kan velge ISO, blender, lukkertid og hvitbalanse selv. I tillegg kan man også skyte i råformat, eller RAW. Også videomodusen har manuelle funksjoner.

De fleste brukerne har nok «auto» slått på 99 prosent av tiden og V10 leverer svært gode bilder i automodus. Se en liten fotoduell med Microsoft Lumia 950 XL under.

Mobilen har ikke bare doble skjermer, den har også doble kameraer på forsiden. Dette er ypperlig for selvfotografering. Velger du frontkameraet kan du velge mellom to moduser: portrett eller gruppe. Glimrende hvis man vil ha flere med på et bilde og bruker frontkameraet. Ønsker man god bildekvalitet tar man bilde med hovedkameraet.

20160320_114450000_iOS

Batteri og ytelse
Til tider merker man at det er forskjell på ytelsestester og bruk i praksis. I Geekbench-batteritesten skårer LG V10 dårligst av samtlige av mobiler vi har testet det siste halvåret. Den gir seg etter 284 minutter, mens Nexys 5X gir seg ikke før det er gått 492 minutter. iPhone 6s ender på 331 minutter i testen, men praktisk bruk viser at den er overlegen både Nexus 5X og V10, og sistnevnte skiller seg ikke dårlig ut på noen som helst måte – i bruk.

Skjermbilde 2016-03-20 kl. 17.52.50

Dette gjelder også i ytelsestesten. Her er den et stykke bak iPhone 6s og Zperia Z5 Premium, men gjør det bedre enn Zperia Z5 og Nexus 5X. Man skal ikke se seg blindt på ytelsestester, men jeg føler at iPhone 6s alt i alt gir en glattere opplevelse.

Skjermbilde 2016-03-20 kl. 17.52.28

Konklusjon
LG har gjort en glimrende jobb med designet i V10, dog savner jeg flere fysiske taster og først og fremst for volum på sidene. Jeg ble aldri komfortabel med plasseringen av volumtastene over og under fingersensoren. Byggekvaliteten er uansett utsøkt.

Kameraet er glimrende og presterer minst like godt som Lumia 950 XL, som er kjent for å ta gode bilder. Det doble frontkameraet er veldig kjekt for dem som liker å ta selvfotoer og de viderekomne mobilfotografene vil nok sette pris på de manuelle innstillingene og RAW-format.

Hvis man innehar kvalitetshodetelefoner vil man også sette pris på Hi-Fi DAC-funksjonen.

Den ekstra skjermen blir mer som en gimmik enn noe jeg jeg tok i bruk særlig ofte, men LG skal ha for at de prøver nytt i et marked der man ser mye av det samme.

I tillegg er det skuffende at det er kun Android 5 om bord uten Android 6 Marshmallow i sikte. Vi skulle også sett at LG gikk for USB-C fremfor mikro-USB.

Karakter: 7/10.

+ Byggekvalitet
+ Kamera
+ Hi-Fi DAC
+ Skjerm

– Batteri
– Ytelse
– Kun Android 5
– Kun mikro-USB
– Ubrukelig fingersensor

 

Annonse