Ifølge Bloomberg startet striden mellom Apple og FBI for flere år siden.

Annonse


Striden mellom Apple og FBI går langt tilbake i tid

I dag skal Apple lansere en rekke nye produkter, i morgen møter de myndighetene i retten.

FaceTime og iMessage
Et omfattende sammendrag av striden mellom FBI og Apple, skrevet av Bloomberg, viser at striden mellom Apple og FBI har ligget og brygget i flere år.

I 2010 viste myndighetene stor bekymring over Apples planer om sterk kryptering i iOS og andre tilknyttede tjenester. Bloomberg siterer en kilde som uttaler at myndighetene og politiet i USA ergret seg over Apples krypteringsplaner.

Det er spesielt to ting som overrasket myndighetene:

Annonse


  • Lanseringen av FaceTime der samtalene var kryptert.
  • Lanseringen av iMessage året etter. Også her er samtalene kryptert.

Snowden-avsløringene endret alt
Det var rundt dette tidspunktet at FBI presset på for en ny lovgivning som skulle sikre politiet tilgang til smarttelefoner og andre enheter. Disse planene ble skrotet i kjølvannet av Edward Snowden-avsløringene.

«Tjenestemenn var nære en avtale om å oppdatere kommunikasjons- og personvernlovene i 2013, men Snowden-avsløringene ødela for planene, ifølge en tidligere amerikansk tjenesteperson. Siden den gang har det aldri vært et seriøst forsøkt på å få gjennom lovgivningen», skriver Bloomberg.

Myndighetene skal også ha et blandet syn på problemet, og det amerikanske forsvarsdepartementet skal ha vært bekymret over ringvirkningene ved å tillate en bakdør inn i krypterte enheter, ifølge Bloomberg.

Les også: Nytt lovforslag: – Tilby bakdører, eller bli bøtelagt.

Sjokkerte over iOS 8-krypteringen
Før lanseringen av iOS 8, som var den første iOS-versjonen med kryptering som standard, skal Apple ha underrettet FBI om implementereringen slik at byrået skulle forstå implikasjonene.

«Apple gav FBI tidlig tilgang til iOS 8 slik at de kunne studere hvordan det nye systemet endret hvordan de kunne samle inn bevis, ifølge personer som er kjent med utviklingen av programvaren. Byrået skal raskt ha forstått at Apple hadde tettet et viktig tilgangspunkt de lenge hadde brukt for å samle inn informasjon om mistenkte. Flere i FBI var sjokkerte. Plutselig var bilder, tekstmeldinger, notater og titalls andre kilder for informasjon lagret på telefoner, borte vekk», skriver Bloomberg.

FBI skal ha vært rimelig misfornøyde med endringene, men Apple skal ha trodd at de hadde myndighetene var på deres side. Årsaken til dette er at Kina hadde forlangt en bakdør inn til iPhone, men det hvite hus skal ha støttet Apple i saken.

«Lobbyvirksomheten fungerte og Kina gav seg, men Apple satt igjen med feil inntrykk. Det hvite hus hadde ikke konkludert med hva kryptering betyr for det amerikanske politiet, ifølge en tidligere tjenesteperson», står det i Bloombergs sak.

Les også: Dommer beordrer Apple til å hjelpe FBI.

Apple mot FBI
Nå står FBI og Apple i hvert sitt hjørne når rettssaken starter i morgen. Førstnevnte ønsker at Apple skal lage en tilpasset versjon av iOS, døpt «FBiOS», for å låse opp en iPhone 5c tilhørende den avdødde San Bernardino-terroristen, Syed Farook.

Farook og hans kone Tashfeen Malik ble drept av politiet etter å ha skutt og drept 14 personer under en juleavslutning for ansatte i San Bernardinos helseavdeling, der Farook selv jobbet. FBI mener informasjon fra Farooks mobiltelefon kan være viktig i etterforskningen av saken, skriver NTB.

 

Kilder:
Bloomberg,
9to5Mac

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse