Apple må ut med milliarder etter prisfiksing.

Annonse


Apple må ut med milliardsum etter ebokdom

Helt tilbake i 2012 ble Apple beskyldt for prisfiksing på ebøker.

Milliardbot
I 2014 inngikk Apple et forlik med det amerikanske justisdepartementet, og som en del av forliket ble de pålagt å betale 450 millioner dollar i bøter, 3,8 milliarder kroner med dagens kurs.

Selskapet anket denne avgjørelsen til amerikansk høyesterett, men anken er nå blitt avvist av den øverste instansen i USA. Dermed er Apple nødt til å betale hele boten på 450 millioner dollar.

Boten fordeler seg slik:

Annonse


  • 400 millioner dollar går tilbake til kundene.
  • 20 millioner dollar til ulike amerikanske stater som stod bak det opprinnelige søksmålet.
  • 30 millioner dollar i saksomkostninger.

Justisdepartementet uttaler at kundene som har overbetalt for ebøker vil motta pengene i form av kreditt som de kan bruke på andre ebokkjøp.

Les også: Apple kan skylde 70 milliarder i skatt.

Prisfiksing
Fra originalsak:

Det var i forbindelse med lanseringen av Apples egen bokbutikk, iBooks, at Steve Jobs og Eddy Cue la press på bokbransjen for å komme til enighet om prisen på bøker. Amazon hadde (og har fortsatt) et sterkt fotfeste i markedet med svært lave priser.

Dette var en stor utfordring for Apple som måtte bestemme seg for prisene på bøkene, og de ville ikke være billigere enn Amazon.

Dette ble de dømt for
Det Apple er dømt for er å konspirere om å øke prisene på bøkene. Når Apple ble beskyldt for prisfiksing i 2012, var det ikke alene, men sammen med fem av de store forlagene.

Men forlagene ble såpass nervøse for utfallet av rettsaken, og ble enige med retten om forlik tidlig i år. Dette gjorde altså ikke Apple, og ble dermed det eneste selskapet igjen på tiltalebenken.

 

Kilde:
Neowin

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse