Apple bruker BitTorrent teknologi selv, men nekter sine brukere tilgang.
Apple bruker BitTorrent teknologi selv, men nekter sine brukere tilgang.

Annonse


Apple kjører torrent-trackere

Apple har historisk sett vært helt klare på sin linje vedrørende programvare som bruker BitTorrent teknologi  i App Store og har kategorisk avvist alle som har forsøkt seg.

TorrentFreak kan avsløre at selv om dette er deres offisielle standpunkt så gjelder kanskje en annen praksis innad i selskapet.

Så hva er en tracker
En tracker er en del av BitTorrent teknologien som holder orden i hvem som har hvilke filer og annen relevant info for å binde brukere av slike tjenester sammen.

The Pirate Bay er vel kanskje den mest kjente av disse, og selv om flere større fildelingsportaler de siste årene har byttet over til «magnet» lenker for sine torrents så er det fortsatt noen som bruker trackere. En annen grunn til å bruke en tracker er om du ønsker å holde trafikken din så privat som mulig.

Annonse


Adresser som tilhører Apple
Selv om TorrentFreak ikke har klart å få en kommentar fra Apple på hva de faktisk bruker sine trackere til, så har de klart å finne over 30 forskjellige IP’er som eies av Apple via søkemotoren Shodan. Alle disse har porter relatert til BitTorrent-trackere åpne.

Mer enn åpne porter
Shodans CEO John Matherly kommenterer ovenfor TorrentFreak at for å avsløre om en maskin kjører en tracker så sender Shodan en tilkoblingspakke med en transaksjons ID.

Om den får et gyldig svar fra en tracker for eksempel med en handling, transaksjons id og tilkoblings id og det i tillegg matcher det som Shodan initielt sendte så blir den betraktet som en BitTorrent tracker.

Selskaper som Facebook, Twitter og Cannonical
Dette er alle selskaper som på en eller annen måte bruker trackere for å gjøre sine tjenester bedre, enklere å skalere eller for å kutte båndbredden nødvendig for å nå ut til alle sine brukere med siste versjon.

Fordelen med denne teknologien er at alle som laster ned deltar i å dele innholdet også. Det er for eksempel en stor fordel for Cannonical når de skal distribuere Ubuntu til millioner av brukere.

Ikke bare er disse nedlastingene raskere men de er også langt billigere for Cannonical siden de da kan sette ut deler av båndbredde kosten til sine brukere.

I 2009 kjørte sågar NRK sin egen torrent-tracker for å distribuere forskjellige programmer til sine seere.

Mest sannsynlig legitimt
Selv om bruken til Apple høyst sannsynlig er legitim så gjør det ikke saken mindre bitter for de brukere som ønsker seg torrent-klienter i App Store.

Hvorfor Apple snakker med to tunger i denne saken gjenstår å se, vi får se om ellers stumme Apple nå kommer til å svare på hva de bruker disse serverene til.

Her kan du se en liten video om hvordan torrent-teknologien fungerer:

Kilde:
TorrentFreak

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse