AMD kommer med nytt brikkesett.
AMD kommer med nytt brikkesett.

Annonse


Derfor håper AMD at denne brikken skal vinne deg tilbake

Om du er en entusiast så foretrekker du enten AMD eller Intel, ofte finnes det ikke noen gyllen middelvei i denne diskusjonen.

Satser fremtiden sin
AMD har bygget opp arkitekturen til Zen fra bunnen av, og håper at denne generasjonen skal fjerne flere av de problemene som har vært med tidligere arkitekturer.

Les mer av vår AMD dekning her.

Kort vei opp
På det tidlige 2000 tallet så var AMD å betrakte som en seriøs utfordrer til Intels monopol.

Annonse


Athlon 64, den første 64 bits brikken til PC, er det beste eksempelet på nettopp det, dette brikkesettet gjorde at Intel måtte følge med i timen.

Lang vei ned
En serie mislykkede forsøk anført av Phenom og avsluttet av Bulldozer gjorde at både markedsandelen og anseelsen til selskapet gikk rett til bunns.

Zen
Med AMD sitt nye brikkesett så håper nok produsenten at flere skal ha et «Zen-moment» og spesielt håper de å fri til de dedikerte Intel kundene.

Zen brikkene skal komme med en forbedret ytelse, målt i instruksjoner-per-syklus, IPC. Forbedringen ligger i følge AMD selv på 40%.  Dette er en forbedring gamere vil sette pris, kanskje den gruppen brukere bruker mest tid og energi på å få mest mulig ut av maskinvaren sin.

Mange små forbedringer
Til Zen arkitekturen har AMD gjort mange små forbedringer som simultan multithreading for virtualisering eller applikasjoner som støtter multithreading kan balanseres.

Subsystemet til cachen er også blitt redesignet for bedre tilgang til kjernene.

I tillegg til AMD nå bruke samme produksjonsprosess som Intel, FinFET. FinFET er bedre en tidligere produksjonsprosess fordi den stabler transistorer oppå hverandre som en skyskraper, i stedet for å sette de ved siden av hverandre.

Zen vil også bli produsert med en 14 nanometer prosess, på samme måte som Intel sine nåværende brikkesett.

Intel vs AMD
Men det ser ut som om Intel og AMD kun vil være side om side en liten stund. Allerede i 2017 kommer Intel til å flytte sin produksjon av brikker over til en 10-nanometer prosess, og vil da igjen ligge foran AMD.

Ess i ermet
AMDs trumfkort kan se ut til å bli grafikk. Intel har ikke en like kraftig GPU som AMDs Radeon. I tillegg har AMD lenge jobbet i markedet med spill og virtuell virkelig for å posisjonere seg.

De første Zen brikkene vil komme på markedet mot slutten av året, og vil komme i servere og bærbare maskiner i 2017. Deretter blir mer lukkede systemer som nettbrett og mobiltelefoner neste.

Kilde:
PCWorld

 

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse