Annonse


Dypdykk: Alt du trenger å vite om 5G

Mens de store produsentene nettopp har gjort seg ferdig med vise frem de siste 4G-mobilene på Mobile World Congress (les om alle lanseringene), gjør verden seg klar for det neste store – 5G, som kan revolusjonere hvordan vi kommuniserer med omverdenen.

For tiden lever de tidlige versjonene av 5G i laboratoriene til blant andre Samsung, Huawei og Nokia, men om ikke så alt for lenge vil 5G legge seg som et teppe over verdens metropoler og grisgrendte strøk – med en båndbredde på vanvittige 20 gbps og responstid nede i null.

Tre hovedelementer
Det er alt for tidlig å snakke om hvordan den ferdige standarden blir, men det er konsensus om tre hovedelementer om hva som skal rulles ut som 5G-nettverket i 2020:

Det skal nå 20 gbps i båndbredde – som er raskere enn selv de raskeste bredbåndstilkoblingene i dag, selv med fiber.

Annonse


Responstiden skal ned i null sekunder. Responstiden på 4G er et daglig irritasjonsmoment for mange, men lavere responstid handler like mye om tingenes Internett, slik at 5G-nettverket kan brukes i tidskritiske applikasjoner – som av biler i trafikk.

Og det skal være fleksibelt. Det var ingen som tenkte på smarttelefoner og databehovet til disse da 3G ble utviklet, og bransjen har irritert seg over dette helt siden. Så, når 5G rulles ut med lav responstid og skyhøy båndbredde, er det ingen som vet hva som vil skje – eller om hva som blir «the killer app» på et slikt nettverk.

Derfor skal det tas høyde for at ingen kan spå om fremtiden, og at nettverket skal være fleksibelt nok til å ha takhøyde for forandring og tilpasning når man får sett hva som skjer.

Internet of Things.
Internet of Things.

Tingenes Internett
Moteordet tingenes Internett har vært på alle bransjefolks (og litt hos vanlige folks) lepper siden konseptet ble lansert, men problemet i dag er nettverket ikke er bra nok enda, og at alle venter på 5G.

Når 5G først kommer vil kombinasjonen av lav responstid, høy båndbredde og «cloud computing» (ikke bare lagring, men prosessering) gjøre sitt til at markedet for tingenes Internett vil eksplodere.

I følge IDC vil det være 212 milliarder tingenes Internett-gjenstander koblet opp i løpet av 2020, og det vil vokse derfra.

Konseptet er revolusjonerende nok når man får hodet snurret rundt det: Små, strømgjerrige prosessorer vil være over alt – mens intelligensen vil ligge i skyen, takket være høye overføringshastigheter og lavere responstid.

Dingsene våre vil med andre ord ikke ha eller trenge prosesseringkraften lokalt, men vil bruke skyen og fungere like bra. Såpass raskt er 5G.

Dette vil åpne opp for helt nye applikasjoner som ingen har tenkt på enda, såvel som de litt mer åpenbare sakene som at biler kan snakke med trafikklys, smarte kjøleskap, sykehus som lar folk gå hjemme med sensorer og så videre.

Det er bare fantasien som setter grensen for hva man kan ha disse prosessorene i, kombinert med et lynkjapt nettverk.

Nokias 5G PR.
Nokias 5G PR.

Testing, testing og testing
Felttester viser at det er fullt mulig å oppnå høye hastigheter gjennom tykke betongvegger i tettbygde byer såvel som i biler som kjører i høy hastighet, men det er fortsatt et stykke å gå for nå målet:

Samsung hadde en første, utendørs test i oktober 2014 der de satte rekord med 7,5 gb/s på 28 Ghz-frekvensen, men denne hastigheten ble redusert til 1,2 gbps da de plasserte enheten i en bil som kjørte i over 100 km/t på en bane.

Den 7. oktober i for holdt Huawei en utendørs test sammen med japanske NTT DoCoMo – som for første gang skjedde i en by (Chengdu i Kina), komplett med bygninger og signalforstyrrelser. Der oppnådde de 3,6 Gb/s på en sub-6ghz nettverk, som er litt av en bragd ettersom alle andre bruker langt høyere frekvenser.

Andre tester, som fra Nokia i oktober i fjor, viser at 20 gigabit er fullstendig oppnåelig i kontrollerte lab-eksperimenter, og man kan bare anta at arbeidet fortsetter ufortrødent videre for å komme seg gjennom vegger og å treffe bevegelige mål også der.

Her er Nokias skrytevideo:

Felles for all testene som er gjort til nå er at de brukere høye frekvenser (og en rekke andre triks, som for eksempel MiMO som du kjenner igjen fra Wifi-routere) for å få opp hastigheten, som vil si at 5G-nettverket vil bli mye tettere bygget ut. Det kan for eksempel komme 5G-noder på trafikklys for å få dekket byer.

5G-standarden er ikke klar før i 2019, men det som eventuelt blir standarden vil være et resultat av dagens testing og eksperimentering inntil man oppnår en slags konsensus om hva som skal bygges ut.

Seoul 2018
Seoul 2018

Førstemann frem
Dette har imidlertid ikke hindret byer som Seoul i å proklamere at de skal ha et 5G-nettverk klart til vinter-OL i 2018. For å oppnå dette har Samsung fått mye støtte og er i dag en av de store aktørene som driver 5G-forskning.

Det første, ekte 5G-nettverket kommer derimot ikke på plass før i 2020 – denne gangen i Tokyo i anledning sommer-OL.

Når 5G-utbyggingen kommer til Norge er lite informasjon om. For tiden er det få som har begynt å tenke så langt som fem år fremover, og aktørene er travelt opptatt med å bygge ut 4G og 4G Advanced.

Men når det først kommer, vil det revolusjonere hvordan vi ser på båndbredde, og kanskje også hvordan vi ser på prosessorer og hverdagslige ting som vi omgir oss med hele tiden.

5G vil også utvilsomt utfordre andre leverandører av båndbredde, siden det er vanskelig å kunne konkurrere med 20 gbps – og mange vil ta til takke med å betale for bruk etter den samme modellen som med mobilt bredbånd i dag.

20 gbps er såpass mye raskere at vil kunne laste ned en film på sekunder i stedet for minutter, og åpner for eksempel opp for 4K-video i stor skala.

Konklusjon
Verdens største ingeniørprosjekt er fortsatt i startgropen etter mange års forskning og testing, men veien er klar og produsentene er i rute for å nå 20 gbps i 2020.

Alle venter på 5G, fra Intel til Qualcomm til alle utstyrsprodusentene du kan tenke deg – og når det først kommer om fire års tid vil vi oversvømmes med tingenes Internett-gjenstander.

20 gbps er også en vanvittig høy hastighet, og ingen vet helt hvordan smarte folk kommer til å utnytte potensialet som ligger i et så kraftig nettverk, blir det virtuell virkelighet? Ingen vet.