Test av HP Envy 13 d000no
Test av HP Envy 13 d000no

Annonse


Er denne maskinen noe å være misunnelig på?

HP Envy 13 er en maskin som vekker mange følelser – dessverre er ikke alle like positive.

Spesifikasjonene:
La oss først ta en titt på hva denne 13 tommeren har å by på av drivkraft for 7499 kroner:

* Intel Core i5-6200U-prosessor med Intel HD Graphics 520
* 13,3” 1920×1080 16:9 IPS (TFT) LCD-LED
* 4 GB DDR3L-SDRAM
* Windows 10
* 128 GB SSD
* Flerformats SD-kortleser
* Bang & Olufsen høyttalere
* SimplePass fingeravtrykkleser
* ac WiFi – 2×2
* Bluetooth 4.0 med Miracast-støtte
* 3x USB 3.0, 1x HDMI og 1x

Design
Det første som slår deg med denne maskinen er hvor gjennomført alt er: Hele maskinen er i børstet aluminium, bortsett fra et par gummibelegg på undersiden.

Annonse


Den er meget pen å se på, og med sine 12,9mm og  1,36 kg ligger den lett i hånden.

Kurven på bunnen av skjermen hever maskinen fra underlaget når skjermen er oppe.
Kurven på bunnen av skjermen hever maskinen fra underlaget når skjermen er oppe.

Designspråket er gjennomført. HP har lagt til noen detaljer her og der for å forsterke formspråket. En detalj som også har en funksjon er kurven på bunnen av skjermen. Når den er åpen hever denne maskinen opp fra bordet og gir litt mer luft. Pent og smart.

Det er ingen klistremerker under. Skruer er det selvsagt, men ikke mange. Én er ikke i symmetri med resten, men vi får vel nesten la det gå.

Skjermen
Skjermen er på 13,3” med 1080p-oppløsning. Den har god fargegjengivelse og fargespekteret måler 103 prosent. Dette er bedre enn XPS 13” maskinen vi testet i fjor.

Til gjengjeld er både XPS og Air mer lyssterke enn denne, og det merkes. Den føles noe dempet og matt. Men det som virkelig skuffer er hvor mye areal som går bort rundt skjermen. Store rammer er veldig 2014.

Alt i alt er skjermen grei nok, men langt fra fantastisk.

Om du er villig til å betale mer så kan du oppgradere til en i7 versjon med QHD panel som går opp til 3200×1800 til en pris på 12 490,-. Spørsmålet er om det virkelig betaler seg på 13 tommer.

Lyden
Bang & Olufsen låner sitt navn og kunnskap til Envy-serien, noe som betaler seg. Mellomtoner og vokaler leveres med glans, men bassen er naturligvis noe fislete – sammenlignet med andre modeller i samme prisklasse så står disse dog godt.

Styreflaten og tastaturet
Styreflaten er bred, men ikke særlig høy. Og den er akkurat like god, eller dårlig som de fleste Windows-styreflater. Jeg skal ikke si de ordene enhver teknologi-skribent ytrer i nær hver eneste test. Men, jeg skal si så mye som at den kunne helt klart vært bedre.

Tastaturet har «chicklet»-design, og tastene er gode i bruken de, selv om de kan føles litt motvillige til tider. Bakbelysningen er svakt lilla, en veldig fin detalj synes vi.

HP Envy 13 - Tastaturet har et veldig behagelig lys. Med et hint av lilla.
HP Envy 13 – Tastaturet har et veldig behagelig lys. Med et hint av lilla.

Batteriet
Kort forklart så flyttet jeg hele arbeidsflyten min til denne maskinen i noen dager og jeg kan vel si at batteritiden ikke er godkjent. I beste fall kan jeg si at den er under par.

Jeg fikk den til å vare i rundt 4 timer og 45 minutter i min daglige bruk, se avsnittet nedenfor.

Det er ikke lovende for den kvassere konfigurasjonen som kommer med i7. Vår testmaskin hadde en i5, og derfor hadde jeg også trodd at den holdt litt lenger. Jeg føler at for en maskin som denne, som forøvrig også er uten mulig for utvidelse av batteri, så kan man forvente mer.

Daglig bruk
Som journalist er det lite tunge applikasjoner som er i bruk. Så det er også hva jeg baserer testen min på. Office, web, media og musikk bruk, med andre ord. Dette drar maskinen helt fint rundt, selv om den ikke er så «snappy» som man skulle ønske. Men jeg hadde heller ikke forventet noe særlig mer etter å ha sett spesifikasjonene.

Bildebehandling var ikke akkurat lynkjapt med Lightroom, men også dette gikk greit nok. Igjen, skjermen gir gode farger, men er dessverre noe lyssvak. Dette påvirker deler av opplevelsen av denne maskinen.

Den ligger godt i fanget, og blir ikke spesielt varm så lenge viftene får litt rom.

Konklusjon
Fine designdetaljer, og sofistikert glans lånt fra Bang & Olufsen gir et godt første inntrykk. Utfordringen med å se på denne maskinen i butikkhyllen er at den, utenpå, er så fantastisk pen å se på. Den virker rett og slett mer som et råskinn enn den egentlig er. For eksempel har Asus, Acer og Lenovo alle maskiner i 13-14″ kategorien som gir mer regnekraft per krone. Men det er kanskje ikke poenget, om det du ønsker en fin maskin til styrerommet, for all del, da er dette maskinen for deg.

Min oppfatning er at maskinen «lagger» og er tregere i vanlig bruk en de to maskinene som jeg er vant til, både min Macbook Air 11″ fra 2011, og min Latitude 7240. Sistnevnte er mer velutstyrt med sin i7 og 16GB RAM. Men det er litt det jeg forsøker å komme frem til her, alt i alt så er det ingenting direkte galt med denne maskinen. Men den lurer deg skikkelig, den ses og føles så hvass, også er den egentlig helt middels.

Min konklusjon om HP Envy er at det er en estetisk fin maskin. Men den kunne enten vært billigere i denne konfigurasjonen, eller hatt mer å by på i denne prisklassen for å rettferdiggjøre en opplevelse under pari.

Karakter: 6/10

For og imot
+ Pen design
+ God lyd
+ Godt utstyr med porter
+ God varmehåndtering

– Dyr, mer å få for pengene andre steder
– Dårlig batteritid
– Styreflaten er upresis
– Treg brukeropplevelse

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse