Kreative barn er et problem for rettighetsorganisasjoner

Barn lærer seg programmering ved å bruke Scratch.
Barn lærer seg programmering ved å bruke Scratch.

Gruppen «Lifelong Kindergarten Group» hos MIT har utviklet Scratch, et verktøy for barn som vil lære seg programmering.

Siden starten har dette verktøyet blitt veldig populært med over 12 millioner prosjekter fra hele verden i sine arkiver.

Får barn interessert i programmering
Scratch lar brukere «programmere» spill, interaktive historier og animasjoner via et grafisk grensesnitt. Du tar «blokker» med forskjellige egenskaper, og setter disse sammen til en historie, eller et lite spill.

Annonse

Det er mye innhold allerede inkludert, som bilder, lyder og så videre. Men brukere av tjenesten har også mulighet til å laste opp/spille inn innhold, eller via URL’er hente innhold fra andre sider på nettet.

Blant annet har den norske organisasjonen «Kidsa Koder» brukt dette verktøyet når de har arrangert workshops for barn ved skoler over hele landet.

Misforstått kreativitet
Google har så langt mottat nesten 40 000 DMCA henvendelser vedrørende innhold som ligger under mit.edu domenet. Nærmere bestemt scratch.mit.edu. Hovedsaklig kommer disse fra BPI, en britisk organisasjon som ivaretar opphavsrett for sine medlemmer fra musikkbransjen.

Barns kreativitet er kjenner ingen grenser sies det, og i dagens samfunn er muligheten for uendelig kreativitet, vel, uendelig. Et eksempel på en av prosjektene «BPI» ønsker fjernet er fra en bruker ved navn «PrincessPandaLover» som har laget en liten animasjon ved hjelp av egne tegninger, og egne lydspor. I starten av animasjonen kan du høre noen sekunder fra «Avicii – Levels», og helt på slutten kan du høre «DJ Meat Boy – Way up there».

Tilgangen til innhold som musikk, tekst og film er større enn noen gang tidligere. Dette gjør også at rettigheter blir brutt, hyppigere og i større grad en før. Men i dette tilfellet kan man spørre seg selv om dette er noe organisasjoner som BPI burde prioritere. Med utgangspunkt i antallet «takedown notices» som Google har mottatt over innhold på MIT sine sider så kvalifiserer det MIT til en av de største piratsidene på nettet, i alle fall hva utdanningsinstitusjoner angår.

Tar ned innhold, men med forbehold
Scratch på sin side overholder de vedtekter som kommer med DMCA, men med forbehold. Som de skriver på sine sider så håper de at rettighetsholdere vil også tenke på at Scratch er et verktøy for utdanning og at de er en veldedig organisasjon som ønsker å hjelpe barn i deres utdannelse med å gi de verktøy for å lære og uttrykke seg selv ved bruk av digital teknologi.

– Vi håper at du også ser Scratch, ikke bare som en god måte å popuarisere ditt innhold / webside, men også som en mulighet til å gjøre noe godt for barns utdannelse, skriver de avslutsningvis.

Vi får håpe at prosjekter slik som dette er med på å blidgjøre bransjen:

Vil prosjekter som dette hjelpe scratch med å holde interesseorganisasjoner som BPI blide?
Vil prosjekter som dette hjelpe scratch med å holde interesseorganisasjoner som BPI blide?

 

Kilde:
TorrentFreak
Scratch.mit.edu
Google

Annonse
Annonse