Surface Book er så nærme, men akk så langt unna å være en maskin vi kan anbefale til prisen.
Surface Book er så nærme, men akk så langt unna å være en maskin vi kan anbefale til prisen.

Annonse


Derfor leverte jeg tilbake min Surface Book

Surface Book var romantikk fra første berøring. Det var heftig tekno-elskov gjort enda søtere av at hele pakka er levert av Microsoft, et selskap som ikke har klart å kombinere maskin- og programvare på denne måten tidligere.

Les også vår test av Surface Book.

For en maskin
Det er vanskelig å formidle akkurat hvor imponerende maskinen er fra design, kvalitet og Windows 10-grensesnittet som virkelig skinner på hybrider som dette.

Tastaturet er helt fantastisk, skjermen likeså og berøringsstyreflaten er nesten på høyde med MacBooks (med unntak av et par grunnleggende gester).

Annonse
De får fortsatt ikke til totalpakka
Vi oppsummerte i testen vår at vi ikke klarte å forsvare en maskin til 17 000 kroner med en eneste, viktig årsak: batterilevetiden.

Eller, for å gjøre det noe mer komplisert, vår maskins batterikapasitet. For det sprøtt utrolige med Surface Book, er at batterilevetiden ser ut til å være dramatisk forskjellig fra maskin til maskin.

Vi leste The Verge sin test av maskinen hvor de oppgir at de klarte å kose seg med maskinen i nesten 13 timer (modellen uten dGPU, dog) på en lading. 13 timer, Windows 10, berøringsskjerm, bra tastatur og et utrolig lekkert og kvalitetesbevisst design?

Ja, for pokker, vi er solgt selv om modellen uten dGPU var den vi egentlig ville ha (men som Microsoft Stores i USA ikke har på lager – modellen med 256GB lagringsplass uten Nvidia-GPU kan nemlig kun handles i nettbutikken).

Driver-problemer… som vanlig
Om det er Nvidia-brikken som er årsak til den dårlig batterilevetiden (som trolig kommer av dvale-problemer), er årsaken til våre problemer vites ikke, men vi tviler. Mulig fikk The Verge og andre store amerikanske publikasjoner forhåndsinspiserte enheter?

Da vi kjørte strøm-rapporter på laptopen fant vi ut at et par enheter ikke klarte å sove når lokket er igjen, blant annet lydkortet er årsak til dette problemet. Det hjalp oss uansett ikke, for ingen nyere drivere var å oppdrive på det aktuelle tidspunktet, og er det fortsatt ikke i skrivende stund.

Hva Microsoft har på lager er en super-maskin vi startet å anmelde som «min ultimate laptop», men som endte opp med å være en praktmaskin med ett så stort problem at vi ikke kunne forsvare prisen og derfor måtte nedjustere fra 9 til 7 poeng: rundt 5 timer brukstid per lading.

Så nærme, men akk så langt unna
Microsoft har i bunn og grunn et utrolig frustrende problem i Book: den beste laptopen på markedet som faller igjennom fordi partnerne til Microsoft, og Microsoft selv, ikke klarer å få drivere, OS og maskinvare til å gjøre grunnleggende ting som hadde gjort maskinen til den beste laptopen på markedet.

Det er umulig å ikke være enig i Microsoft-ekspert Paul Thurrot.

Vi er fortsatt skuffa over at vi skriver dette på en MacBook. Ikke fordi Apples 12 tommer er dårlig, men fordi Surface Book er mye mer spennende. Vi er jo tross alt berørings-believere nå.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse