Norskfilm.net - skjermdump fra waybackmachine.
Norskfilm.net - skjermdump fra waybackmachine.

Annonse


Norsk 21-åring slipper fengsel for piratkopiering

Mannen fra Vestfold som stod bak Norskfilm.net har i Tønsberg Tingrett blitt dømt til betinget fengsel for piratkopiering og distribusjon av et stort antall serier og filmer.

Risikerte ubetinget fengsel, lettet over reduksjonen
21-åringen er svært lettet over dommen i følge sin forsvarer Nikolai Riise. Det var i februar 2015 at fire uniformerte politibetjenter gikk til arrestasjon av mannen. I januar i år var saken oppe for Tingretten i Tønsberg.

Saken dreide seg om 1200 filmer og serier som mannen hadde lastet opp, og 700 episoder eller filmer lastet ned fra Piratebay. 100 av disse skal han så ha tekstet og tilgjengeliggjort for nedlastning.

Film og tv bransjen krevde 823 062 i erstatning, og 21-åringen risikerte inntil 6 måneder fengsel, hvor aktor ønsket at 1 måned ble gjort ubetinget. Dommen fra Tingretten ble på 6 måneder betinget fengsel med en prøvetid på 2 år og en erstatning på 250 000,-. I tillegg blir han fratatt sin PC.

Annonse


Reduksjonen i dommen kommer som et resultat av at 21-åringen i første avhør med politiet la kortene på bordet.

Trodde ikke han gjorde noe galt
Mannen har uttalt ovenfor retten at han ikke trodde han gjorde noe galt siden innholdet allerede var tilgjengelig på nettet. Men retten festet ikke noen lit til denne forklaringen, dels på grunn av hans forsøk om å skjule at han stod bak siden. Videre hadde han finansiert drift av siden med reklame, men det ble slått fast at han ikke hadde tjent noe på siden utover dette.

21-åringen har uttalt at hans motiv for å drifte denne siden var å få anerkjennelse blant venner for sine tekniske kunnskaper, men at han var klar over at innholdet han delte hadde opphavsrett knyttet til det.

Problem for bransjen
«Ulovlig spredning av film via Internett har etter hvert utartet til å bli er et betydelig problem for bransjen. Virksomheten er med på å undergrave lønnsomheten og derav produksjonen av film, og rammer rettighetshavere og andre som er knyttet til den lovlige omsetningen», heter det i dommen fra Tingretten.

– Han har vært svært bekymret for at han skulle havne i fengsel, det har nok vært den største påkjennelsen fordi han er såpass ung. I tillegg har erstatningskravet vært av betydelig størrelse, så det er en lettelse for han at kravet er såpass vesentlig redusert, sier 21-åringens forsvarer Nikolai Riise til NRK.

Kilde:
NRK

Annonse