Obama-administrasjonen vil legge penger på bordet for selvkjørende biler

Obama administrasjonen legger frem forslag for å fremme selvkjørende biler.
Obama administrasjonen legger frem forslag for å fremme selvkjørende biler.

Elon Musk kom med en uttalelse på sin Twitter konto om at innen 2 år skulle Tesla kunne kjøre på tvers av landet, lade opp underveis og hente deg. Kanskje teknologien ville være på plass innen den tid, men hva med lovverket?

Teknologi vs lov
Både her hjemme og i det store utlandet så har vi sett at lovverk og regler ikke har fulgt etter når teknologien har gått fremover. Det samme tenkte vi når vi skrev om Teslas nye Summon funksjon tidligere i uken.

Nå setter Obama administrasjonen penger bak en vilje til å endre dette. Forslaget går ut på å allokere 35 milliarder kroner til å utforme regler og reguleringer for å hurtigere komme igang med selvkjørende biler.

Annonse

Hvem har ansvaret
Så hvem har ansvaret for den autonome bilen? Både Google og Volvo har gått ut og sagt at de vil være ansvarlige, men dette krever store endringer i lovverket. Det samme vil nok gjelde her i Norge.

Selv om man per definisjoner er en passasjer så vil man idag regnes som ansvarlig for alle hendelser bilen er ute for.

Det er spørsmål som dette disse pengene er ment å avklare, kjapt.

Langt fra avgjort
Forslaget er nå ute på høring, og det er som kjent sterke krefter som driver lobby virksomhet for å unngå blant annet at autonome biler skal bli en realitet på offentlige veier med det første. Både her hjemme og i utlandet er transport og næringen en av de som sysselsetter flest.

Så det gjenstår å se, men vi kan nok forvente oss en domino-effekt om dette forslaget går gjennom. Land som kommer hurtig igang med dette vil også være de første til å høste fordelene.

Kilde:
WSJ
9to5Google

 

Annonse
Annonse