Forsvarer sine borgere mot rettighetsorganisasjoner.
Forsvarer sine borgere mot rettighetsorganisasjoner.

Annonse


– Ikke terroriser brukere for brudd på åndsverklover, sier Putins rådgiver

I februar 2015 ble Herman Klimenko styreformann på Institutt for Utvikling av Internett, og ble i desember samme år bedt om å være personlig rådgiver for Vladimir Putin på temaet.
«Instituttet for Utvikling av Internett» er et organ opprettet for å fasilitere en dialog mellom representanter av den russiske regjeringen og internett-selskaper. Og er ment å være der for å utjevne differanser i spesielt vanskelige saker.

Nytt av uken
Denne uken signerte sågar Putin de offisielle dokumentene som gjør Klimenko til hans personlige rådgiver. Det er en viktig posisjon som Klimenko sier han «måtte vurdere i samråd med familien» før han til slutt aksepterte. Klimenko har nå oppmerksomheten til en av verdens mest mektige menn på alt fra handel til utdanning og finans på internett.

Kalddusj for opphavsrettighets-organisasjoner
Ikke uventet så faller også deling av beskyttet materiale på internett innenfor Klimenkos domene. Og det tok ikke lang tid før han kom med sine uttalelser. Mer uventet var det at hans uttalelser går stikk imot hva man er vant til fra offentlig hold.

Mannen som altså er utnevnt som Putins egen rådgiver om “alle-ting-internett” er nå sitert i blant annet TorrentFreak for å ha gått ut på russisk TV og sagt at organisasjoner som går etter brukere for brudd på åndsverkloven burde vurdere landets økonomi før de går til rettslige skritt. Og sier videre at tiden ikke er inne for å «terrorisere» innbyggerene over brudd på åndsverklover.

Annonse


I et intervju med den lokale TV kanalen Russia 24, sier Klimenko at når eiere av åndsverk krever at «piratsider» skal blokkeres på permanent basis så har man ikke tenkt gjennom om det faktisk lar seg gjennomføre.

Tidligere erfaringer viser at denne typen blokkeringer av sider som KickAssTorrents og Piratebay med flere har hatt kun kort effekt på trafikken til og fra disse sidene.  Brukere har enten via åpne DNS’er eller ved at sidene rett og slett bytter domene kommet seg rundt denne begrensningen.

– Når rettighetshavere krever blokkering i all fremtid, så tror jeg ikke at de har vurdert at det vil være umulig av tekniske årsaker

– Hvis en slik metode fantes, så er det et annet spørsmål om det er nødvendig å gjøre det eller ikke, presiserer Klimenko til Russia 24.

Flere land overvåkes
Land som Argentina, Canada, Chile, Kina, India, Indonesia, Russland, Costa Rica, Fillipinene, Spania, Ukraina, og Vietnam er land som tidligere har stått eller står på United States Trade Representative sin lister over land som er skyldige i priatvirksomhet når det kommer til innhold og produkter som er beskyttet av amerikansk åndsverkslov. Det er The International Intellectual Property Alliance (IIPA) som rapporterer til USTR i slike saker.

Vi har tidligere skrevet om USTR i denne saken: Peter Sunde bygger den ultimate piratmaskinen

Selv innrømmer Klimenko at forfattere og artister skal kunne tjene på sine produkter og tjenester, men mener at nå ikke er tiden for å sende inn tungvektere for å terrorisere offentligheten.

– Faktisk så øker forbruket av denne typen innhold med økonomisk vekst. Og når situasjonen er så alvorlig som den er nå så tenker jeg at de (rettighetshavere, journ.anm.) ikke trenger å terrorisere disse sakene.

Til rettighetsholdere sier Klimenko at han mener at de burde vurdere de økonomiske tilstandene før de krever mer handling.

– Hardkjøret som pågår rundt dette emnet nå, tenker jeg, at ikke er verdt det. Når økonomien forbedrer seg så kan dere komme tilbake til saken, sier han til Russia 24.

Anstrengt forhold til Vesten
Forholdet med Vesten er allerede anstrengt, og det bringer et stort økonomisk press på landet. I følge ministeren for økonomisk vekst, Oleg Fomichev så må man nok vente en stund på oppturen.

– Den nåværende økonomiske situasjonen er ikke så god. Den russiske økonomien er ikke i en god tilstand, men ikke så ille som forventet for et år siden, avslørte han denne uken.

– Vi er relativt optimistiske over utsiktene de neste månedene og året som kommer. Vi ser fra juni, og mer bestemt fra september en oppsving i den russiske økonomien, avslutter Fomichev.

Kilde:
TorrentFreak