Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Slik ser skjermen ut med f.lux aktivert. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Nå får iPhone egen «nattmodus»

Snart kan du kveldssurfe med iPhonen uten bekymringer.

Forskning har vist at det blå lyset fra enheter som mobiler og nettbrett forstyrrer produksjonen av søvnhormonet melatonin.

Blått lys
«Melatonin er søvnhormonet i kroppen. Mens det er dag og man skal være våken, er det lave melatonin-nivåer i kroppen. Produksjonen av melatonin påvirkes blant annet av hvor mye dagslys vi utsettes for. Når det blir mørkere, startes produksjonen opp igjen, og melatonin-nivåene går opp», skriver Lasse Bjørnstad på forskning.no.

Les også: Dette nettbrettet har blålysfilter.

F.lux
«Blålysfilter» finnes nå i flere skjermer, i tillegg finnes det programvare som skal redusere dette, blant annet f.lux.

Utviklerne bak sistnevnte prøvde å få appen sin tilgjengelig på App Store, men ettersom de brukte private API-er, ble de avvist av Apple.

Les også: Denne dingsen skal gjøre det enklere å sovne.

«Night Shift»
Nå ser det ut til at Apple selv er på pletten selv med en slik funksjon. iOS 9.3 beta, som ble sluppet i natt, inneholder nemlig en «Night Shift»-funksjon.

Denne er designet for å begrense det blå lyset på en iOS-enhet om kvelden og natten, og skifter til normal modus når det er dagslys ute. Har du f.lux på PC-en er du nok kjent med hvordan det fungerer.

MacRumors skriver at appen kun blir tilgjengelig for iOS-enheter med 64-bits prosessor. Det vil si iPhone 5s og nyere, iPad Air og nyere og iPad mini 2 og nyere.

 

Les også: Utviklere måtte fjerne iOS-app selv om den ikke var på App Store.

 

Kilder:
MacRumors,
Forskning

Stikkord: ios, iphone