Annonse


Nå får iPhone egen «nattmodus»

Forskning har vist at det blå lyset fra enheter som mobiler og nettbrett forstyrrer produksjonen av søvnhormonet melatonin.

Blått lys
«Melatonin er søvnhormonet i kroppen. Mens det er dag og man skal være våken, er det lave melatonin-nivåer i kroppen. Produksjonen av melatonin påvirkes blant annet av hvor mye dagslys vi utsettes for. Når det blir mørkere, startes produksjonen opp igjen, og melatonin-nivåene går opp», skriver Lasse Bjørnstad på forskning.no.

Les også: Dette nettbrettet har blålysfilter.

F.lux
«Blålysfilter» finnes nå i flere skjermer, i tillegg finnes det programvare som skal redusere dette, blant annet f.lux.

Annonse


Utviklerne bak sistnevnte prøvde å få appen sin tilgjengelig på App Store, men ettersom de brukte private API-er, ble de avvist av Apple.

Les også: Denne dingsen skal gjøre det enklere å sovne.

«Night Shift»
Nå ser det ut til at Apple selv er på pletten selv med en slik funksjon. iOS 9.3 beta, som ble sluppet i natt, inneholder nemlig en «Night Shift»-funksjon.

Denne er designet for å begrense det blå lyset på en iOS-enhet om kvelden og natten, og skifter til normal modus når det er dagslys ute. Har du f.lux på PC-en er du nok kjent med hvordan det fungerer.

MacRumors skriver at appen kun blir tilgjengelig for iOS-enheter med 64-bits prosessor. Det vil si iPhone 5s og nyere, iPad Air og nyere og iPad mini 2 og nyere.

 

Les også: Utviklere måtte fjerne iOS-app selv om den ikke var på App Store.

 

Kilder:
MacRumors,
Forskning

Annonse