Spectre X2 er en flott PC.
Spectre X2 er en flott PC.

Annonse


Hvorfor laget HP denne?

Microsoft gav PC-produsentene et realt sjokk da de introduserte Surface-familien ved lanseringen av Windows 8 i 2012.

HP Spectre X2
På det tredje forsøket lykkes Microsoft med Surface Pro 3, og Surface-serien har nærmest satt standarden for bærbare Windows-maskiner og spesielt hybrid-PC-ene.

Det er ingen tvil om at HP har latt seg inspirere av Surface da de designet og utviklet Spectre X2. Den har en berøringsfølsom skjerm, en støtte man kan dra ut og et avtakbart tastatur som også kan vinkles.

Spesifikasjoner:

Annonse
 • 12″ – 1080p
 • 4GB RAM
 • Intel Core M3-6Y30 @ 2,2 GHz
 • Intel HD Graphics 515
 • Bluetooth 4.1
 • 128GB M.2 SSD
 • ac WiFi
 • 2 x USB C
 • 3-i-1-kortleser (SD, SDHC, SDXC)
 • Dimensjoner: 30,3 x 20,9 x 0,8 cm (nettbrett); 30,3 x 20,9 x 1,31 cm (nettbrett og base)
 • 0,82 kg (nettbrett); 1,19 kg (nettbrett og base)
 • Tastatur og penn medfølger

Pris: 11 999 kroner fra HP.

Les vår anmeldelse av Surface Pro 4.

I bruk
Ytelsesmessig er det ikke et poeng å kjøre en direkte sammenligning med Surface Pro 4 som vi testet tidligere i høst. Spectre X2 kjører på en Intel Core M3-prosessor, noe som for eksempel MacBook også gjør.HP-en er på ingen måte en kraftpakke, men fungerer godt til surfing, bruk av Office-pakken og YouTube. Windows 10 flyter lett selv på en M3-prosessor.

Det avtakbare tastaturdekslet er svært likt det som sitter i Surface Pro 4, men har i tillegg integrerte høyttalere fra Bang & Olufsen. Disse høyttalerne spiller ikke nødvendigvis spesielt høyt, men leverer en god og dyp lyd. Det følger også med en Bang & Olufsen-applikasjon med forhåndskonfigurerte lydinnstillinger og en egen equalizer.

Tastaturet er overraskende godt og bakbelyst, og det tok ikke lang tid å bli vant med det. Kvalitetsmessig plasserer seg bak for eksempel XPS 13 og MacBook – som personlig er i en klasse for seg – men Spectre X2 er ikke langt unna. Det eneste problemet jeg har med tastaturet, er det amerikanske oppsettet, noe som gjør Enter-tasten mindre enn jeg er vant til. De særnorske bokstavene æ, ø og å er alle representert.

Denne bryteren løsner støtten.
Denne bryteren løsner støtten.

Berøringsflaten er av typen «Precision Trackpad» som ble introdusert av Microsoft i Windows 10. Det vil si at den støtter en rekke standardgester, både med to, tre og fire fingre. For eksempel: tre fingre opp åpner oppgavevisningen og tre fingre til høyre eller venstre, kan man bla mellom åpne programmer. Disse fungerer glimrende og er et par av gestene jeg bruker daglig.

Dessverre føles berøringsflaten billig. Å navigere med én finger er ikke optimal og gir følelsen av å sitte med en PC til halvparten av prisen.

Les vår anmeldelse av Dell XPS 13.

Den medfølgende pennen fungerer helt greit til navigering i Windows 10 og notering, og det er fullt mulig å hvile hånden på skjermen mens man skriver. Dog kan ikke sammenlignes med Surface Pen og Pencil, som er i en litt annen klasse.

HP har heldigvis vært beskjedne når det gjelder forhåndsinstallering av egne programmer. Det følger med tre-fire av dem, og bare velkommen-appen har vært spesielt plagsom, i tillegg til McAfee antivirus som er det første man fjerner. HP Support Assistant er dog en kjekk applikasjon fra HP og den leter etter og installerer nye drivere ved behov.

Den integrerte støtten er dønn stabil, men kan være et slit å få ut.
Den integrerte støtten er dønn stabil, men kan være et slit å få ut.

Skjerm
Størrelsesmessig har HP gjort mye riktig i Spectre X2. Med 12 tommer føles ikke PC-en for stor når man bruker den i nettbrettmodus på fanget, men jeg skulle gjerne sett at skjermen var i 3:2-format som Surface Pro 4.

Skjermen er ganske lyssterk og jeg føler at oppløsningen på 1920 x 1080 er passe på en PC av denne størrelsen, dog den kunne vært høyere. Uansett kan den ikke måle seg med for eksempel MacBook og Surface Pro 4.

Den tykke rammen gjør at Spectre X2 er betraktelig større enn MacBook, som også har en skjerm på 12 tommer.

Les vår anmeldelse av MacBook. Se også vår videoanmeldelse av PC-en.

Design
Spectre X2 er en forholdsvis lekker maskin og føles som en PC av høy kvalitet. Den er laget i metall og det er ingen tegn til slark eller knirking i chassiset.

Støtten er jeg ikke fornøyd med. HP har gått for en litt annen variant, og man på trykke ned en bryter for å få frem støtten. Å dra frem den til tider glatte støtten, kan være et slit til tider. Den beste måten er å holde PC-en med undersiden ned, men også da kan man bli nødt til å slite for å få den ut.

Når den først er ute, er støtten stabil og man kan justere den nærmest slik man ønsker. På såkalt «lapability», et ord som Microsoft innførte med Surface-serien, scorer ikke Spectre X2 bra. Det er bedre å ha den på et fast underlag.

For å gjøre Spectre så tynn som mulig, har HP skrotet den tradisjonelle USB-tilkoblingen helt. I stedet har de valgt å gå for to USB-C-tilkoblinger, dessverre kun versjon 2.0, der begge kan brukes til å lade opp PC-en. Det er også et svært fremtidsrettet valg. Meget bra, HP!

HP Spectre X2
HP Spectre X2

Batteri
Kanskje det mest skuffende med Spectre X2 er batteritiden. Mens MacBook-en går og går, selv med Windows 10 installert, tømmes HP-en altfor raskt for batteri.

Vi klarte å presse rundt 5,6 timer ut av batteriet ved normal jobbing, noe som er på høyde med Surface Pro 3. Med tanke på at sistnevnte kjører på en kraftigere og mer strømhungrig i5-prosessor og har en skjerm med mye høyere oppløsning, er det ikke speilt imponerende av Spectre X2. Tvert imot.

Spectre X2 er laget i metall.
Spectre X2 er laget i metall.

Konklusjon
HP Spectre X2 er en meget pen datamaskin og kvalitetsmessig plasserer den seg ikke langt bak Surface Pro 4, XPS 13 og MacBook.

Skjermen er god, selv med «kun» 1080p, og ganske lyssterk. Dog hadde det ikke gjort noe med høyere oppløsning og 3:2-format da 16:9 ikke er helt optimalt når man bruker det som nettbrett.

Det bakbelyste tastaturet er i toppklasse, og berøringsflaten fungerer svært godt, selv om den føles ganske billig. Høyttalerne fra Bang & Olufsen spiller meget godt, og HP skal ha skryt for å gå for to USB-C-tilkoblinger, selv om det kun er versjon 2.0.

Ytelsen er ikke den beste, og gjør man flere oppgaver samtidig merker man at PC-en sliter litt. I tillegg er batteritiden skuffende dårlig. Den integrerte støtten er overraskende vanskelig å få ut, men er dønn stabil når den først er på plass.

Problemet med HP Spectre er at den ligger høyere i pris enn Surface Pro 4 med m3-prosessor, men presterer dårligere. Ettersom Surface Pro 4 har bedre skjerm, batteritid, tastatur, berøringsflate og penn, ser jeg egentlig ingen grunn til å velge Spectre X2 fremfor Microsofts PC-hybrid.

Karakter: 7/10.

+ Designet
+ Høyttalerne
+ Tastaturet
+ USB-C-tilkoblinger

– Skjermen kunne vært bedre
– Ytelsen
– Berøringsflaten
– Batteritiden
– Dyr

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse