Annonse


Se HaptoClone, hologrammer du kan føle

En gruppe japanske forskere har utviklet HaptoClone, et prosjekt innen haptisk forskning som har som mål å la deg interagere med objekter på tvers av geografisk plassering. Med andre ord, hologrammer du kan ta og føle på. Prosjektet ble vist frem på SIGGRAPH 2015 tidligere i år.

Slikt drømmer er laget av
Hologrammer har alltid vært en av komponentene i en hver nerds ultimate fantasi. Og undertegnede må innrømme at det gjelder også for han. Flashback til Star Wars og andre ikoniske filmer  er nærliggende. Men hva er det HaptoClone egentlig gjør?

Se videoen her:

Ultralyd og AIP
Haptoclone består av to “bokser”, hver utstyrt med fire ultralyd array som sender ut konvergerte ultralydbølger som igjen gir følelsen av berøring på gitte punkter. Dette lar brukere interagere med andre personer og objekter. For å vise objektene brukes AIP (Aerial Imaging Plates) som gir en svært realistisk illusjonen av at objekter “flyter” i luften. Det er klare begrensninger med denne typen plater, for eksempel har de en svært begrenset synsvinkel og vil for de som ikke står i den optimale posisjonen fremstå som flate 2D bilder. Men til sammen blir disse komponentene en veldig imponerende oppfinnelse.

Annonse


Et stykke frem
Selv innrømmer forskerteamet ovenfor Motherboard at de har et stykke frem til du kan gi dine kjære en klem via hologrammer.

«Nivået av ultralyd vi bruker er veldig trygt. Om man bruker for kraftige bølger kan man skade nerver og annet vev», sier en av forskerene til Motherboard.

Ettersom AIP’ene fungerer ved å projisere lys fra en plate til en annen vil forskerene måtte bytte til kameraer for å kunne sende hologrammene over lenger distanser. Dette er neste steg i prosessen i følge teamet bak HaptoClone.

Kilde: Vice Motherboard

 

Annonse