Lumia 950-serien er høstens med interessante mobillanseringer.
Lumia 950-serien er høstens med interessante mobillanseringer.

Annonse


TEST: Windows 10 Mobile, Microsoft Lumia 950 og 950 XL

På papiret er Lumia 950-mobilene og Windows 10 Mobile de mest interessante mobilnyhetene i år.

Ny omstart
Lumia 950-serien består av de første mobilene i toppsjiktet fra Microsoft etter fjorårets oppkjøp av Nokias mobildivisjon. Winodws 10 Mobile er selskapets nye storsatsing på mobil-OS.

Microsoft har strevet med å lage en spennende og unik konkurrent til Android og iOS, men har til gode å lykkes. Windows Mobile 6.5 ble lansert som en midlertidig løsning mens de utviklet Windows Phone 7 i det skjulte.

Ingen av OS-ene leverte varene, og Microsoft tok en «omstart» av Windows-mobilene med både Windows Phone og 8.1. Windows 10 Mobile indikerer nok en omstart for satstingen, men hvordan presterer det, egentlig?

Annonse


Med to uker intensivt bruk, har vi testet mobilene lenger og mer grundig enn noen andre i Norge.

Lumia 950
La oss flytte fokuset over til Lumia 950 og 950 XL før vi snakker mer om Windows 10 Mobile. Merk at ettersom mobilene er såpass like, har vi valgt å skrive en felles-test.

Lumia 950 Lumia 950 XL
Skjerm 5,2 tommer (2560 x 1440), Gorilla Glass 3 5,7 tommer (2560 x 1440), Gorilla Glass 4
Minne 3 GB RAM 3 GB RAM
Prosessor Snapdragon 808 Snapdragon 810
Kamera 20 megapiksler, 4K Video, Optisk bildestabilisator 20 megapiksler, 4K Video, Optisk bildestabilisator
Lagring 32 GB, støtte for minnekort 32 GB, støtte for minnekort
Batteri 3000 mAh 3340 mAh
Pris 5500 kroner 6500 kroner

 

Det første som slo meg med mobilene var det kjedelige designet. Hvor ble det av ham eller henne som designet Lumia 920 eller 930, hvor ble det av fargene? Vel, borte er det unike designet og de fargeglade mobilene. Nå sitter vi igjen med to kjedelig, uinspirerte plastmobiler, for å sette det litt på spissen. Kvalitetsfølelsen Nokia er kjent for, er borte vekk. Designet og kvalitetsfølelsen står ikke i stil med med prisene på 5500 kroner og oppover.

Microsoft har valgt å plassere av-knappen på Lumia 950 XL på en merkelig måte. Den er nemlig plasser mellom volum opp- og volum ned-tastene, noe som fører til en del uønskede tastatetrykk. Dette er selvsagt en vanesak.

Begge mobilene har en skjermoppløsning på 2560 x 1440 piksler, og begge er nydelig å se det. Skjermene holde like bra som Lumia-serien er kjent for, og støtter også «hanskebruk». De registrerte også trykk da jeg brukt skinnhansker. Imponerende.

Lumia 950 og 950 XL kommer ikke til å vinne noen designpriser.
Lumia 950 og 950 XL kommer ikke til å vinne noen designpriser.

Prosessor og batteri
Microsoft har valgt å gå for USB-C-tilkobling i Lumia 950-serien, noe som er både fremtidsrettet og beleilig for dem som allerede har en enhet med denne tilkoblingen. Quick Charge 2.0 er også på plass – derfor lades de i et forrykende tempo.

Lumia 950 XL kjører Snapdragon 810, mens minstemann 950 har den noe svakere 808-modellenFørstnevnte prosessor har slitt med varmeproblemer i år, men Microsoft har valgt å løse det problemet på en litt spesiell måte. De har nemlig installert en vannkjøleløsning i mobilen. Begge blir varme, spesielt ved hvis man bruker mobilene når de lades, men Lumia 950 XL er ikke nærheten av å bli glohet.

Batteritiden har vært litt ymse. Før forrige ukes oppdatering kom, kunne batteriet tappes overraskende mye selv ved bare surfing. Det har blitt bedre etter oppdateringen, men er ikke nærheten av å konkurrere med for eksempel iPhone 6s.

Fantastisk kamera
Det Lumia-mobilene kanskje har vært mest kjent for, er at de er gode kameratelefoner. Begge kameraene er så å si identiske. Hovedforskjellene er at storebror XL kan ta «sakte film»-opptak, et vil si 120 bilder per sekund i 720p.

Av de mobilene vi har testet i høst, iPhone 6s, Nexus 5X og Xperia Z5, er Lumia 950 den soleklare vinneren. Både i dagslys og kanskje spesielt i mørket, er det Lumia 950 som regjerer. De andre tar svært gode bilder i dagslys, men følger ikke opp når det blir litt mørkt ute.

Dette er den beste Android-mobilen jeg har testet.

Sony Xperia Z5 er høstens mest spennende Android-mobil.

Er det verdt å oppgradere til iPhone 6s?

Det største ankepunktet ved kameraet på Lumia 950, er den trege autofokusen. Den er riktignok mye raskere enn for eksempel Lumia 930, men langt bak iPhone 6s.

Microsofts nye Lumia-mobiler skuffer oss på flere måter.
Microsofts nye Lumia-mobiler skuffer oss på flere måter.

Øyepålogging
Microsoft har ikke slengt seg på fingersensorbølgen på mobilene. iPhone 6s, Nexus 5X og Xperia Z5 har det, og det fungerer kjempegodt. Løsningen til Microsoft er hakket mer spenstig: nemlig en iris-skanner, eller øyepålogging, og Windows Hello. Den korte oppsummeringen er at det fungerer overraskende godt. Til og med til for øyeblikket å ha et beta-stempel.

Windows Hello er også fantastisk på Surface Pro 4.

Oppsettet er forholdsvis enkelt. Start kalibreringen og se mot skjermen. Dette tar noen sekunder og så er Windows Hello konfigurert. Microsoft anbefaler også å kalibrere flere ganger ved ulik belysning og liknende, for best mulig kalibrering. Det er ikke like raskt som fingersensor – som nesten er øyeblikkelig – men det er ikke langt unna.

Windows Hello fungerer glimrende.
Windows Hello fungerer glimrende.

Windows 10 Mobile
Tilbake til Windows 10 Mobile. Det mest ikoniske med Windows på mobil, er det unike designet – flisene. Startskjermen med flisene er kanskje min favoritt blant mobil-OS-ene. Det gir en god blanding mellom Android, der man kan tilpasse hjemskjermen slik man ønsker det, og iOS, som har total mangel på tilpasning.

Jeg kan ofte bruke en time på å tilpasse hjemskjermen slik jeg vil, og endrer kanskje oppsettet flere ganger i året. Andre liker tilpasning og gjøre ting til sitt eget, andre vil ha det enkelt og greit.

Windows 10 Mobile er en stor oppgradering fra Windows Phone 8, og Microsoft har gjort en god jobb med å forene Windows 10 til ett OS som fungerer forholdsvis likt på tvers av plattformene. Det er mer funksjonsrikt og Microsoft blant annet økt støtten for eksterne enheter du kan koble til. Windows 10 Mobile er også et mer modent og mer avansert OS enn Windows Phone 8.

Les vår anmeldelse av Continuum – den råeste funksjonen til Windows 10 Mobile.

Hakker og krasjer
Mens Windows Phone 8 var kjent for å være raskt og responsivt, faller Windows 10 litt igjennom. Det er synd og si det, men det virker som at operativsystemet ikke er helt ferdig. Windows 10 på PC er dønn stabilt, men det kan ikke sies om mobilversjonen.

Mobilene henger seg og appenr krasjer, og jeg var nødt til å tvinge frem omstarter daglig. Dette gjelder begge mobilene, også etter oppdateringen Microsoft slapp til Windows 10 Mobile tidlig forrige uke.

Edge er også et kapittel for seg. Det er overraskende å se at et så stort programvareselskap som Microsoft ikke klarer å lage en habil nettleser. Jeg bruker Edge daglig på PC-en og det fungerer bedre enn Internet Explorer 11. Edge på Windows 10 Mobile er ikke nærheten. Det henger seg ved flere anledninger og har store problemer med å laste Disqus-tråder.

Edge skuffer på Windows 10 Mobile.
Edge skuffer på Windows 10 Mobile.

Apper
Vi kan ikke teste en Windows-mobil uten å snakke om applikasjoner, eller apper om du vil. Lik det eller ikke, men apper er blitt såpass viktig for forbrukerne at det kan avgjøre et mobilkjøp. Jeg er ingen app-fantast og ser ikke helt vitsen for å ha app for alt mulig rart. Min mening er at mange apper kunne også blitt erstattet med en nettside. Enkelt og greit.

Det er ikke tvil om at Windows på mobil henger etter på app-fronten, det skjønner man etter en rask titt i App Store, Play Store og Windows Store. De har ikke engang en offisiell YouTube-app. Her er det Google som er problemet, selvsagt. Den populære YouTube-appen MetroTube er uansett en meget god erstatter og gjør ting som den offisielle appen til Android og iOS ikke gjør. Blant annet kan man spille av en video i bakgrunnen eller mens skjermen er av. Veldig kjekt når man lytter til en ASMR-video mens man faller i søvn.

6tag er en rimelig god erstatter for Instagram. Jeg vil faktisk påstå at den er bedre, og Xbox-appen til Windows er bedre enn Smartglass til Android og iOS. Snapchat kan Windows-brukerne bare glemme, for etter rapportene å dømme er ikke Snapchat-sjefen særlig begeistret for Microsoft.

Et annet app-problem er at flere Microsoft-apper faktisk er bedre på Android og iOS. Jeg kom over en artikkel på Windows Central der de trakk frem hvor mye bedre Outlook-e-post-appen er på rivalenes plattform, og de hadde helt rett. Outlook er glimrende kalender- og e-post-apper på Windows 10 Mobile, men er enda bedre på Android og iOS.

Hjemskjermen til Windows 10 Mobil er unik og flott.
Hjemskjermen til Windows 10 Mobil er unik og flott.

Konklusjon
Windows 10 Mobile, Lumia 950 og 950 XL er kanskje de mest interessante mobillanseringene denne høsten. Dette skyldes blant annet Continuum som vi er storfornøyde med.Det var store forventinger til både OS og mobiler, men jeg sitter igjen med en liten skuffelse i kroppen etter to uker med intensiv testing.

Jeg har mer eller mindre brukt Windows Mobile daglig siden 2005-versjonen, og kjenner plattformen veldig godt. Windows Phone 7 og 8 var raske og dønn stabile, mens Windows 10 Mobile er litt tregere og ustabilt.

Windows 10 Mobile er et bra og avansert OS, men lider av mangel på apper, samtidig som det som det henger seg. Det virker rett og slett å være uferdig. Det kom ikke som en overraskelse at Microsoft har valgt å utsette Windows 10 Mobile til Lumia-mobiler til 2016.

Lumia 950 og 950 XL har ikke det spreke og unike designet som blant annet Lumia 920, den gule er kanskje min favoritt noensinne, og 930. Den hvite modellen ser for så vidt bra ut, men den sorte er dessverre en kjedelig affære.

Mobilene glimrer på kamerafronten og knuser høstens konkurrenter. Det er det ingen tvil om. I tillegg fungerer Windows Hello og iris-skanner imponerende godt og Continuum har Microsoft gjort nesten alt riktig med.

Det er flere som har sagt at Lumia 950 og 950 XL kun er «testenheter» for å prøve ut markedet, og at det virkelig store mobilflaggskipet til Microsoft, kommer neste år i form av Surface Phone. Man kan ikke se bort fra den tanken, men så spørs det om toget allerede er gått før en eventuelt Surface Phone kommer.

Jeg ender opp med karakteren 7, men her er jeg snill. Totalt sett er Windows 10 Mobile og Lumia 950 nærmere enn sekser enn en åtter.

Karakter: 7/10.

+ Kameraene
+ Rask lading
+ Windows Hello
+ Minnekortstøtte
+ Continuum

– Edge
– OS-et er uferdig
– App-utvalg
– En god del bugs
– Design

Annonse


Annonse


Annonse