Fem nordmenn pågrepet og siktet for hacking

Denne PC-en er blant beslagene KRIPOS har gjort.
Denne PC-en er blant beslagene KRIPOS har gjort.

KRIPOS melder i dag at norsk politi i samarbeid med Europol har pågrepet fem nordmenn mistenkt for hacking.

Solgte skadevare
De fem pågrepne er i alderen 16 til 24 år, og det er beslagt større mengder datautstyr, skriver politiet i en pressemelding. Nordmennene er siktet for å solgt skadelig programvare og brukt dette for å hacke andres PC-er.

En av de siktede erkjenner å ha drevet en nettbutikk som selger skadevare.

Annonse

– Dette er unge personer som vi håper vil slutte med sin aktivitet ved at politiet nå aksjonerer. Vi har dessverre sett eksempler på at unge hackere som starter i det små, etter hvert begår større og mer alvorlig datakriminalitet. Denne internasjonalt koordinerte aksjonen er derfor et viktig tiltak for å forebygge denne type lovbrudd, sier Håvard Aalmo, leder ved seksjon for datakriminalitet i Kripos.

Eurpol-aksjon
Skadevaren det er gjelder, er av typen Remote Access Trojan. Denne er laget for å ta over kontrollen på andres datamaskiner, og uvedkommende kan logge inn, hente ut personlig informasjon som passord, bilder og dokumenter uten at offeret er klar over det.

Nettbutikken solgte pakkeløsning for kunder som ønsket å infisere og kontrollere et nettverk av datamaskiner ved bruk av datavirus eller trojanske hester, står det i pressemeldingen fra politiet.

De norske aksjonene er en del av den Europol-initierte aksjonen OP Falling sTAR som retter seg mot datakriminelle i europeiske land. Denne uka er det gjort pågripelser i Romania og Frankrike, i tillegg til i Norge. Kripos har koordinert den norske siden av aksjonen, skriver politiet i en pressemelding.

 

Kilder:
VG,
Politiet

Annonse
Annonse