Hvordan i all verden fungerer en nøkkelknippe-tracker uten GPS?

Dette er Voila, en av fire nye GPS-frie produkter lansert i kveld San Francisco-tid.
Dette er Voila, en av fire nye GPS-frie produkter lansert i kveld San Francisco-tid.

(Silicon Valley (ITavisen:) Tre brødre står bak Wistiki, en fransk startup som har hatt stor «crowdsourcing»-suksess i Frankrike siden oppstarten i 2012.

Hva gjør Wistiki?
Wistiski frontes i 2015 av stjernedesigner Philippe Starck, en slags Gordon Ramsey-kommersiell type, men innen design. Han har et distinkt designuttrykk innen forbrukerprodukter (blant annet med Parrot Zik). Dessuten er han kjent for sin arkitektur.

For to år siden lanserte de tre brødrene en Bluetooth-tracker med en tilhørende app. Vi var på lanseringen av de fire nye trackerne som nesten ser ut som smykker. De gjør det samme som før, men passer i lommaboka (Hopla) såvel som nøkkelknippet (Voila). Ikke minst er produktene designet av Starck, noe som om ikke annet gjør det lettere å markedsføre dem. Om man liker hvordan de ser ut er en subjektiv greie.

Annonse

– Vi ville designe produktene med det faktum i bakhodet at folk skal ha dette på blant annet nøkkelknippet sitt. De vil ha et produkt de kan være stolte av å ha på seg, forklarte selskapet under pressekonferansen i San Francisco.

De tre startup-brødrene Lussato i Wistiki.
De tre startup-brødrene Lussato i Wistiki. Trond Bie/ITavisen

Nok en GPS-tracker? Ikke helt
– Innovasjonen er at det ikke er noen GPS- eller GSM-brikke i disse produktene. Dette er en Bluetooth-tracker som kommuniserer med smartmobilen din. Når trackeren er utenfor Bluetooth-sonen til mobilen sørger Wistiki-appen for å vite nøyaktig hvor koblingen ble brutt, men Wistiki er også samfunn av akkurat denne grunn. Vi har mer enn 800 000 personer på Facebook-samfunnet vårt:

– La oss si at du mistet Wistiski-en i en taxi. Om noen andre finner den som også er medlem i samfunnet, kan de bare scanne Wistiki-en med mobilen, og man kan kommunisere med den rettmessige eieren.

Grunnen til at de fire ferske produktene ikke har GPS-brikke, og at Wistiki aldri har satset på disse brikkene, er at de tar for mye plass.

Utfordringen til selskapet med å lansere i et nytt land, for ikke å snakke om et nytt kontinent, er at de må bygget et samfunn med personer som er ærlige. De er godt i gang i Frankrike, backet opp av det faktum at det ikke koster noe i måneden å bruke produktene, og at appene er gratis.

Théo Lussato (helt til venstre i bildet) bekreftet ovenfor oss utfordringen det blir å skape et samfunn rundt en veldig Europeisk produktserie i USA, men er samtidig entusiastisk at de endelig har kommet i gang utenfor hjemlandet.

Fire produkter til fire forskjellige bruksområder: lommeboka, nøkkelknippet, kjæledyret

Fire produkter til fire forskjellige bruksområder: lommeboka (Hopla!), nøkkelknippet (Voila!), bamsen til barna (Ta-da!) og katten (Aha!).

– Derfor var vi smartere enn Apple
Selskapet brukte stripene på baksiden av iPhone 6 som eksempel på en design-utfordring Apple ikke helt klarte å løse.

Har Starck og brødrene klart det Ive ikke fikk til? Sammenligningen er ikke helt fair med tanke på at iPhone har GPS og en haug med sendere, men vi ser poenget. – Jeg vil bare ha høy-kvalitets materialer i de nye produktene, skal Starck ha sagt. Dette er som kjent en utfordring grunnet materialer og signaler.

– Vi fant en intelligent løsning. Vi har klart å implementere Bluetooth-antennen i den gjennomsiktige enden av Voila og Aha. Metallet er ikke lenger et problem. Dette var et smart kompromiss. Det er sånn vi jobber på Wistiki, skrøt de. – Vi jobbet ekstra hardt med å få til antennen i Hopla, trackeren med plass i lommeboka, fordi den er så tynn. Dette var helt klart en helt spesiell utfordring.

Hvordan fikk de med seg Starck?

– Vi sendte faktisk inn ideene våre via kontaktskjemaet på nettsiden hans, starck.com! To uker senere ringte han og var nysgjerrig. – Jeg har lyst å designe intelligente produkter, utbrøt Starck over telefonen.

Mange års batterilevetid
– Produktene er ikke bare et smykke, de er tilkoblet, og de lager lyd når du vil finne den, i tillegg til at du kan se hvor den er med iOS- og Android-appene.

Batterilevetiden til Voila er på tre år, fordelen med ikke å ha GPS-brikke.

Hva med Windows Mobile? Joda, de jobber med støtte. Den kommer i andre kvartal 2016. Dette ble spesielt presisert fordi Windows Phone har 10 prosent markedsandel i Frankrike, ikke så mye, men mye mer enn i USA der Microsofts mobil-OS har tre til fire prosent.

Pris: 50 dollar.. Produktene er lansert på IndieGoGo (målet er 100 000 dollar) der de kan forhåndsbestilles (til spesialpris). De første leveranse ventes i mars neste år.

Starck? Stjernen rakk ikke presskonferansen fordi han mistet passet sitt på vei til San Francisco.

Starck med de smarte Bluetooth-hodetelefonene han designet, Parrot Zik.
Starck med Bluetooth-hodetelefonene han designet, Parrot Zik.

Annonse
Annonse