Apple kan få litt av et problem i Storbritannia. En ny lov skal nemlig gjøre det forbudt for selskap å ikke kunne låse opp kryptert informasjon om det foreligger en arrestordre.
Apple kan få litt av et problem i Storbritannia. En ny lov skal nemlig gjøre det forbudt for selskap å ikke kunne låse opp kryptert informasjon om det foreligger en arrestordre.

Annonse


Hva gjør Apple nå som britene vil forby super-kryptering?

En ny lov («Investigatory Powers Bill») skal sørge for at kryptering som er så avansert at selskap som Apple og Google ikke kan knekke dem, blir trolig ulovlig i Storbritannia.

Redde skjulte terrorister
Det avslører Daily Telegraph to dager før lovforslaget legges frem. Dette fordi politiet skal ha mulighet til å undersøke mobilen til personer under etterforskning.

Statsminister David Cameron begrunner den nye loven i at kriminelle, pedofile og terrorister ikke skal få lov til å bruke nettet som en «frihavn».

-Vi må kunne samarbeide med dem
«Regjeringen er klar på at vi må finne en måte å jobbe med teknologi-bransjen for å sikre at, med klar oversikt og med et robust juridisk rammeverk, at politi og etterretningsorganisasjoner kan få tilgang til innholdet i kommunikasjonen til terrorister og kriminelle for å løse politiets etterforskninger og forhindre straffbare handlinger.

Annonse


Det innebærer at selskapene selv må kunne få tilgang til innholdet i kommunikasjonen på deres nettverk når det fremlegges en arrestordre, som mange av dem allerede gjør for egne forretningsformål, for eksempel med målrettet reklame. Disse selskapenes omdømme hviler på deres evne til å beskytte brukernes data,» forklarer en talsperson for den britiske regjeringen.

Hva Apple kommer til å gjøre i Storbritannia blir interessant fordi de reklamerer for at de ikke kan lese meldinger eller annen sensitiv informasjon som lagres på en iPhone.

Dette mener Apple-sjefen
Det er ikke mange dagene sidene Apple-toppsjef Tim Cook avslørte hva han mente om kryptering:

«Vi mener at ingen bakdører er et must. Ønsker vi at landet vårt skal være sikkert? Selvsagt. Ingen skal måtte velge mellom personvern og sikkerhet. Vi bør være smarte nok til å velge begge», fortalte Cook, og la til at «du kan ikke ha bakdører inn i programvaren fordi det rett og slett ikke er mulig å ha bakdører som kun er tilgjengelig for «de snille»».

Dette reklamerer Apple for
Apple sier følgende om iMessage og FaceTime i iOS 9:

«iMessage- og FaceTime-samtalene dine er din sak, ikke vår. Når du bruker iMessage og FaceTime, er kommunikasjonen beskyttet av gjennomgående kryptering på tvers av alle enhetene. Og med iOS og watchOS blir iMessage-meldingene dine kryptert på enheten din, slik at det ikke er mulig å få tilgang til dem uten din personlige kode. Apple har ingen mulighet til å dekryptere iMessage- og FaceTime-data som sendes fra én enhet til en annen.

I motsetning til meldingstjenester fra andre selskaper, søker ikke Apple gjennom kommunikasjonen din. Vi hadde heller ikke vært i stand til å etterfølge en rettslig kjennelse om kommunikasjonskontroll.

Vi sikkerhetskopierer iMessage- og SMS-meldinger ved hjelp av iCloud-sikkerhetskopiering fordi det er praktisk for deg. Du er likevel i stand til å deaktivere dette når du måtte ønske det. Og vi lagrer ikke FaceTime-samtaler på noen tjenere..»

 

Kilde:
Daily Telegraph

Annonse