Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Jordan Henderson leder Liverpool ut på gressmatta. (Ill.: Electronic Arts)

Duell: PES 2016 mot FIFA 16

Spilltest: Hvilket er årets beste fotballspill?

Like sikkert som at det er jul hver desember, lanseres det to nye fotballspill i slutten av september og som vanlig er det Pro Evolution Soccer og FIFA som står på hver side av banen.

Nyheter
Hvert eneste år komme disse to fotballspillene i ny utgave og utviklerne lover store forbedringer fra fjoråret. Etter flere år uten akkurat store forbedringer og nye funksjoner, forventet vi ikke de drastiske endringene i år heller.

EA skryter at den defensive delen har blitt bedre, forsvarerne er blitt smartere, kroppsfinter og damefotball, for å nevne noen.

Konami på sin side nevner dynamisk vær, målvakt-ID, en oppusset Master League og en ny feiringsfunksjon som noe av de nye funksjonene.

Real Madrids James Rodriguez tar løpefart på FIFA 16.
Real Madrids James Rodriguez tar løpefart på FIFA 16.

På banen
Konami har blitt satt litt på sidelinjen de siste årene da FIFA-serien har dominert både salgsmessig og totalt vært det beste spillet.

PES 2015 gav FIFA 15 ordentlig konkurranse på banen, og 2016-versjonen gjør det enda bedre. Det føles mer som fotball. Spillerne beveger seg mer naturlig og pasningene sitter som de skal. Skuddene kan variere litt i kvalitet og utfall, føler jeg, og målvaktene er til tider litt uforutsigbare. Men det er jo også fotball.

PES har også vært vanskeligst å mestre av de to seriene og 2016-utgaven er ingen unntak. Å gå fra FIFA til PES, eller andre veien, kan til tider føles litt som å gå fra Battlefield til Call of Duty. Det krever noen ti talls kamper, kanskje, men når man endelig føler man mestrer banespillet i PES 2016, er det kjempegøy å spille.

Neymar er fortsatt omslagsgutten til PES-serien
Neymar er fortsatt omslagsgutten til PES-serien

Det som ofte kjennetegner FIFA, er at det ikke er så uforutsigbart. Det er to typer mål som går igjen og igjen, derav uttrykket «FIFA-mål»: 1. Gjennombruddspasning og skåring alene mot målvakten. 2. Komme ned til dødlinja og spille fem og førti inn til angriperen.

EA har senket tempoet i FIFA 16 betydelig fra fjorårets utgave, og heldigvis er det blitt vanskeligere med (høy) gjennombruddspasning og skåring alene mot målvakten. Forsvarspillerne er blitt smarte og gjør ikke de sedvanlige feilene, storme oppover på banen eller ut til siden for å etterlate seg rom, og EA ser ut til å ha funnet en balanse der.

Målvaktene er også blitt smartere og er blitt flinkere til å rushe ut og plukke opp ballen ved for eksempel gjennombruddspasninger. Men de har sine øyeblikk der de gjør ting du minst forventer.

En annen ting som plager meg med FIFA 16 og som er bakgrunnen for det mest brukte uttrykket til spillerne med kontrolleren, «ikke dit!», er at pasningene kan gå i en helt annen retning enn den du faktisk peker til. Dette gjelder samme hvilken pasningsinnstilling man har valgt.

Barcelonas Lionel Messi er FIFAs omslagsgutt.
Barcelonas Lionel Messi er FIFAs omslagsgutt.

Den aller siste tingen som bør nevnes for FIFA 16 på dette punktet, er all stoppen og mellomsekvenser i spillet. Det skal ikke være mulig for motstanderen å se skåringen sin i reprise tre-fire ganger når man spiller over nett. I tillegg til alt det andre som ødelegger flyten som man ikke kan hoppe over: se målvakten ta noen skritt tilbake før du kan ta avspark og dommeren som skal dukke opp i tide og utide.

Grafikk
Når det kommer til grafikken i spillet, er også PES 2016 en klar forbedring fra 2015-utgaven. Konamis Fox Engine gjør seg virkelig i et fotballspill, animasjonene er realistiske og serien ser bedre ut enn noen gang. Dessverre er det ikke alle spillerne som ligner seg selv, selv når det kommer til spillere i de større klubbene, noe som er veldig skuffende.

Her er det uansett FIFA 16 som skinner. Serien har ledet grafikkracet flere av de siste sesongene og gjør det igjen. Spillerne, animasjonene, lyssettingen, tilhengerne og stadionanleggene ser mye bedre ut i FIFA 16 og flere og flere av spillerne har såkalte «game faces».

Jeg opplevde at begge spillene hakket overraskende ofte. På FIFA 16 gjelder det i spesielle situasjoner på spesifikke stadioner, mens PES 2016 hadde en lei tendens til å hakke mens jeg befant meg i en skåringsposisjon. Vanvittig frustrerende og skal ikke forekomme når man spiller lokalt.

FIFA 16 er vakrere enn noen gang.
FIFA 16 er vakrere enn noen gang.

Innhold
Lisenser er også noe som snakkes om hvert eneste år. Mens FIFA 16 har så å si alt som måtte krype og gå av lisenser fra alle mulige ligaer, men merkelig nok ikke for det norske landslaget, er man for ørtende gang nok til å ta til takke med «Merseyside Red» når man ønsker å spille med favorittlaget.

Når Konami heller ikke har tatt seg bryet med å få draktene til å ligne litt engang, så blir det ganske kjedelig å se Phillipe Coutinho traske rundt på matta med mørkerøde og sorte drakter.

Riktignok kan man laste ned datafiler med oppdaterte lagdrakter, laget av fansen, til PlayStation 4, men ikke alt kan importeres på Xbox One.

Konami demonstrerer det dynamiske været.
Konami demonstrerer det dynamiske været.

Spillmoduser
På dette området må PES 2016 se seg virkelig slått av FIFA 16. Ja, du har riktignok Champions League og flere uinteressante søramerikanske turneringer, men Master League er ikke det det en gang var og myclub er bare en skygge av FIFAs Ultimate Team.

Ultimate Team er EAs pengemaskin og er den modusen som spillutvikleren jobber mest med og promoterer. Dessverre legger det spillmoduser som har et ekstremt potensial til å bli virkelig bra, som Pro Clubs, lenger ned på prioriteringslisten.

Her har ikke Konami og PES 2016 en ekvivalent, men her kan de virkelig slå FIFA hvis de bare ønsker, ettersom Pro Clubs i FIFA ikke har blitt forbedret på flere år.

PES 2016 har en forbedret kollisjonssystem.
PES 2016 har en forbedret kollisjonssystem.

Så hvilket skal du gå for?
Jeg føler at PES 2016 er best på alt som skjer på banen. Det føles mer som fotball. Spillerne er smartere, går på gode løp, det defensive sitter bedre og både skuddene og pasningene føles mer realistiske.

FIFA 16 på sin side, er bedre på rammen rundt kampen og utenfor banen. Menyene er mer oversiktlige, lisensene er på plass, supporterne er milevis bedre og EA har gjort en eksemplarisk jobb med en omfattende database med kamprop og de har flest og best spillmoduser både lokalt og over nett. I tillegg har spillet en karrieremodus PES 2016 bare kan drømme om.

For ikke å nevne kommentatorene. Konami har gjort en god jobb med kommentatorduoen i år og den er bedre enn på lang, lang tid. FIFA-duoen Martin Tyler og Alan Smith er uansett uslåelige på dette området.

Mye av det de sier er resirkulert fra tidligere spill og de gjentar seg selv ofte, men de har et større spekter å spille på og sitter på overraskende mye informasjon om lagene og spillernes historie.

Alt i alt er dette to gode fotballspill og du kan nesten ikke ta feil uansett hvilket du velger.

Spillene er faktisk så jevngode at jeg har hatt problemer for å bestemme meg for ett, men totalt sett føler jeg FIFA 16 gir den beste opplevelsen. Dette er mye takket være Pro Clubs, som tross sitt forbedringspotensial, er knakende godt.

Begge spillene er testet på Xbox One.

Les også vår anmeldelse av Halo 5: Guardians.

Stikkord: FIFA16, PES2016, Spill, Tester