Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Orwell Estate liker ikke at folk bruker «1984» i produkter. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

«1984» er allerede her

Radiovert bedt å stoppe salget av t-skjorter med påskriften fra boken.

1984 er en bok skrevet av George Orwell og utgitt i 1949. «Boken er en dyster spådom om hvordan fremtiden kan bli, med et totalitært system der praktisk talt ingen individuelle rettigheter finnes.»

1984
Orwell Estate er en organisasjon som forvalter arven etter Orwell, og de har nå bedt radioverten Josh Hadley om å stoppe salget av t-skjorter som bærer bokens navn.

T-skjortene var til salgs via CafePress, og selv han ifølge ham selv ikke har solgt noen, ble de uansett lagt merke til.

Aksepterer ikke
I brevet fra Orwell Estate står det at t-skjortene bryter med kopirettighetene da de bruker George Orwell-sitater, men klesplaggene har kun en påskrift bestående av fire siffer: 1984.

– Først og fremst er det veldig ironisk at Orwell Estate er veldig «Orwellian», men man kan jo ikke kopibeskytte et nummer, uttaler Hadley til TorrentFreak.

CafePress har nå fjernet t-skjortene fra nettsiden, mens Hadley har bestemt seg for å selge t-skjortene via sin egen nettside.

– Jeg jobber med å få retusjert designet og lagt det til i butikken på min egen side, da jeg ikke tolererer denne typen autoritetsovergrep får stå, avslutter radioverten.

 

Kilder:
TorrentFreak, Wikipedia

Stikkord: 1984, Kopirettighet