Andre del i MacBook-serien.
Andre del i MacBook-serien.

Annonse


Del to: Hva, bruker han Mac nå?

Nå er det gått drøyt fire uker siden jeg mottok min første MacBook. Hvordan er ståa?

Les første del her: Hva, bruker han Mac nå?

MacBook
Først og fremst må jeg takk for alle tips og forslag til applikasjoner og hvordan jeg skal få best utnytte av OS X og PC-en. Totalt har det kommet inn 386 kommentarer i den første artikkel, og selv om jeg ikke har fått lest gjennom alle, har jeg sjekket ut de tipsene jeg kan.

Det er vanskelig å teste OS X uten å kommentere maskinvaren det er installert på. MacBook er et stykke for seg selv. Kvaliteten er fantastisk og de eneste PC-ene som kommer i nærheten, av min erfaring, er Dell XPS 13 med Infinity-skjerm og Microsoft Surface Pro 3.

Annonse


Alt ved PC-en, sett bort fra USB Type-C-kontakten, er nøye gjennomtenkt og det er ingenting jeg har å utsette på den. Foruten USB-kontakten.

Kvalitetsfølelsen er i en klasse for seg.
Kvalitetsfølelsen er i en klasse for seg.

Overlegen styreflate
Ja, den nye C-kontakten er definitivt fremtiden, men det virker unødvendig å produsere en PC med kun det, eller kun én USB C-tilkobling. Det har skapt litt frustrasjon fra tid til annen. Spesielt på en London-tur der jeg, av gammel vane, kun tok med meg USB-kabelen for å lade mobiltelefonen.

Styreflaten er i en klasse for seg på Apples PC-er, og jeg har til gode å prøve en som er like bra på Windows-maskiner. Å lære seg ulike gester, gikk rimelig greit, og jeg har ikke følt behovet for å koble til en PC-mus – noe jeg ofte gjør med andre PC-er. Det skal bli spennende å se hvordan det er å bruke en styreflate på Windows-PC igjen.

Force Touch ser jeg ikke helt nytten med og er egentlig noe jeg ikke bruker. Kanskje er det bare en gimmick, eller kanskje bare det er meg. Kom gjerne med tips til hva Force Touch kan brukes til som har nytteverdi.

OS X
Over til OS X. Bevares, dette er en ny verden for en Windows-bruker. Jeg startet med Yosemite, men oppgraderte raskt til El Capitan-beta. For å være helt ærlig, har jeg ikke lagt merke til store forandringene. Alt virker egentlig å være likt. Utseendemessig.

Det er ganske tydelig at OS X er godt optimalisert, for det flyter silkeglatt på Intel Core M-prosessoren, og det er sjeldent jeg opplever noe stans eller at maskinen henger seg. Mildt sagt veldig imponerende.

Et problem jeg har er at Outlook-kalenderen min ikke dukker opp i hverken Kalender eller Outlook 2016, men dette tror jeg skyldes Microsoft. Uansett ganske plagsomt da jeg må navigere til nettsiden eller bruke mobiltelefonen for å sjekke kalenderen, eller legge til/redigere en avtale.

Slik ser skrivebordet mitt ut i OS X.
Slik ser skrivebordet mitt ut i OS X.

 

Safari er topp
Ellers må jeg si at OS X har overrasket meg stort. Fra å se ganske grått og kjedelig ut i tidligere versjoner, har det blitt mer fargerikt med blant annet litt gjennomsiktighet.

Safari er også en ting som overbeviser meg. Fra å være ganske trist på Windows, er Safari i OS X rask og responsiv, og det jeg har til gode å oppleve store problemer med den, selv etter installasjonen av Flash. Å navigere frem og tilbake i nettsider går på et blunk, selv om ikke PC-en alltid registrer to-fingergestene min, og er noe helt annet enn hva Microsoft fikk til med Internet Explorer i Windows 8.

Sånn avslutningsvis
Systemvalg, eller innstillingene, er oversiktlige og enkle å tilpasse. Hakket bedre enn den nye innstillinger-menyen i Windows 10 og vanvittig mye mer oversiktlig enn Windows´ Kontrollpanel.

Jeg har brukt OS X daglig siden jeg mottok den, og bruksområdet har i hovedsak dreid seg om skriving i Word, e-posthåndtering, surfing på nett og daglige oppgaver i forbindelse med jobben i ITavisen. Til det har OS X fungert utmerket, selv om jeg ikke er like produktiv som jeg er i Windows, riktig ennå.

Neste artikkel, som også er den siste, vil inneholde en oppsummering og en konklusjon for prosjektet. Konklusjonen kommer ikke til å bli X er bedre enn Y, men heller ta for seg hva jeg foretrekker med OS X og Windows 10, og kommer til å gå mye grundigere til verks.

Som alltid, det er bare å komme triks og tips.