Annonse


Disse tre kan helse-revolusjonere USA

Silicon Valley (ITavisen:) Den norske oppstartsbedriften med det merksnodige navnet Nurx (uttales «nureks») tror de kan revolusjonere legemiddelindustrien i USA.

Følg ITavisen i USA, og tips oss om norske startups i Silicon Valley.

En potensielt gigantisk business
Dette fikk det til å rykke i interessemuskelen, for er det to ting amerikanerne er svært uenige i, eller i hvert fall de to dominerende politiske partiene, så er det helsevesenet.

Nurx hovedområde er heldigvis ikke helseforsikring. Vi sier heldigvis, for det ville nok vært en veldig bratt bakke, spesielt for nordmenn i et betent politisk klima.

Annonse


Det Hans Gangeskar (med-gründer og advokat), Edvard Engesæth (med-gründer og lege) og Halvard Bagøien («operations» og entreprenør) står på startstreken til å lansere er en app man kan bestille legemidler fra, uten å måtte møte hos legen.

Det at selskapet nå er HIPAA-godkjente av amerikanske myndigheter, er en stor greie.

– Siden det er snakk om helseinformasjon så må det være HIPAA-(Health Insurance Portability and Accountability Act) godkjent. Det er ekstremt strenge regler som må oppfylles, forteller de oss.

Prevensjon først
I første omgang er det P-piller som er fokus, men som Engesæth og Bagøien forklarte oss, mens de viste oss rundt i sitt nye lokale i San Francisco, at de håper å kunne tilby den preventive HIV-medisinen Truvada senere, en medisin som for ikke mange år siden ble godkjent av amerikanske helsemyndigheter –  norske helsemyndigheter ikke har vært like entusiastiske.

– Det finnes for lite informasjon om dette legemiddelet i Norge. Mange mener kondomer gjør en like god jobb, men det stemmer ikke, forklarer en oppgitt, men håpefull Engesæth.

Han poengterer at kondomer kun gir omkring 85 prosent beskyttelse mot HIV, mens noen studier har vist at Truvada gir opptil 99 prosent beskyttelse mot å få bli smittet av HIV-viruset om man tar pillen daglig. Kondomer er ikke FDA-godkjent for HIV-beskyttelse. Det er Truvada.

Dersom man er vanskeligstilt og oppfyller visse krav kan det hende at Truvada til og med blir dekket av produsenten, Gilead, oppøyser Engesæth.

Den vanskelige samtalen
– Det er mye større sjanse for at man er ærlig når man sitter alene på rommet sitt og fyller ut privat helseinfo. Når en lege spør hvor mange sigaretter som røykes er det lett for personen å lyve. Vårt argument er at personen kanskje ikke lyver like mye med appen, og at vi dermed kan gi riktig resept basert på fakta.

Det er P-piller som står på planen først, og det er mye å ta tak i USA når det gjelder helsevesen, men p-piller er ekstra viktig for det amerikanske samfunnet ifølge de to. Uønsket graviditet, spesielt blant de ressurssvake, medfører at skolegang kan gå tapt. På den måten kan døren til arbeidslivet lukkes for godt.

– De aller fleste i USA har ikke fastlege som i Norge. Mange har ikke engang råd til å gå til en lege, også er det jo stigmatiseringen, påpeker Bagøien.

Stigmatiseringen sitter dypere i USA hva angår samtaler rundt sex og prevensjon. Det vil derfor være mye lettere for en tenåringsjente å bestille p-piller via Nurx sin app, enn å snakke med sine foreldre eller en lege de ikke har tilgang til, og som i verste fall ikke ønsker å gi prevensjonsmidler av det som burde vært helt private overbevisninger.

Edvard Engesæth, Hans Gangeskar og Halvard Bagøien i sitt helt nye lokale i San Francisco. (Ill.: Nurx)

Personvern og fremtidig utvikling
Sikkerhet er ekstra viktig når det gjelder helsedata. Nurx bruker dedikerte Amazon-servere for å lagre dataene, og det tror de to er nok.

– Vi er ikke ute etter å lagre helsedata av økonomiske grunner alene. Vi ser at vi i fremtiden kan bli tjenesten folk velger når de vil ha svar. Jo mer man bruker appen i fremtiden, jo mer vil den vite om deg, noe som igjen vil gjøre det enklere for legen å diagnosere. Vi samler alle dataene om pasienten, mens en lege kanskje ikke gidder å loggføre alt. Dessuten er det problematikken med at legekontorer ikke snakker med hverandre, noe som i verste fall gir et ikke-komplett bilde av pasientens helsetilstand, påpeker Bagøien.

– Vi er interesserte i å øke tilgangen til helsevesenet her i USA. Det er 1,2 millioner aborter i USA i året – 3,4 millioner opplever uønsket graviditet hvert år. Da må vi møte de unge på en arena de foretrekker å kommunisere, og det er med mobilen.

Slik fungerer appen
Eksempel: En jente ønsker å skaffe seg p-piller. Hun fyller ut pasient- og helse-informasjon i Nurx sin app. Deretter tar en spesialist innen feltet en titt på svarene personen har avgitt og sender resepten til nærmeste apotek som igjen sender legemiddelet til pasienten.

– Og dette er viktig. Det er ikke fastleger som jobber for oss, men spesialister. Det gjør dem bedre til å vurdere pasientens konkrete utfordring enn en fastlege som må ha kjennskap til fem hundre andre segmenter innen legeyrket. Fastleger har likevel svært god erfaring med å gi av p-piller. Spesialistene er mest relevant for HIV prevensjon/oppfølgning og andre satsningsområder, forklarer Engesæth.

Et annet svært viktig poeng for de to er at Nurx gir legen et kjapt overblikk over pasienten med grønt, gult og røde sjekkliste-punkter.

– Det sparer legen en masse tid å ikke måtte intervjue personen. All info er allerede kartlagt av appen. Det eneste legen behøver å gjøre er å se på dataene og foreta et valg. Å effektivisere helsevesenet er ekstra viktig i USA nå som enda flere (89 prosent) har helseforsiking takket være «Affordable Care Act» (ofte kalt Obamacare). Samtidig vet vi jo at det ikke har kommet flere leger ut i arbeid. Flere pasienter per lege gjør oss nødt til å finne en bedre løsning, mener Engesæth.

Lansering
Engesæth avslører til ITavisen at de allerede har en avtale med et prestisjefylt apotek tilknyttet Stanford, og at de har testet plattformen, fra app-bestilling til leveranse.

– For noen uker siden kjørte vi en lukket beta-test. Det var en stor milepæl for selskapet. Vi sendte ut de første medikamentene. Det kunne ikke gått bedre. Vi jobbet på apoteket og sendte selv ut de første medisinene. Alle fikk innen 24 timer, og de hadde nesten bare positive ting å si om opplevelsen. Det var noen mindre design-elementer de sa kunne bli bedre. Vi jobber med å rette opp i dette.

Nurx håper å kunne lansere resept-appen sin i løpet av høsten. De starter i USA, men har som mål å bli et internasjonalt selskap, og håper å kunne tilby mellom 10 og 15 medikamenter i fremtiden.

Det er ingenting juridisk som stopper selskapet fra å lansere nå, men ekspansjon av selskapet er avhengig av at leger og apotek blir med på ordningen.

– Vi har allerede leger og apotek ombord. Apotekene står for innkrevingen av kostnaden for medikamentene fra helseforsikringsselskapene. Vi er ikke overbevist om at det er inntektene fra apotekene som kommer til å bli størst, det kan også komme fra databasen med helseinformasjon vi bygger. For pasienten er tjenesten helt gratis.