Annonse


Dette er de beste funksjonene i iOS 9

Vi har testet iOS 9 siden lanseringen tidlig i juni. Det er alle de små tingene i niern som gjør helhetsopplevelsen bedre.

Last ned iOS 9 nå.

Du vil ikke bli sjokkert
De som forventer en endring slik vi så fra 6 til 7 blir skuffet/kan puste lettet ut:

iOS 9 bygger videre på den visuelle stilen i iOS 7 og 8. Apple har kun pyntet bittelitt på det visuelle i forhold til forgjengeren.

Annonse


Ytelsen føles som i iOS 8, noe som ikke er dårlig for en beta nummer to. Det samme gjør batterilevetiden etter at vi oppgraderte til nyeste beta. Den første versjonen var en skikkelig grådig batterityv.

Ryktet om at iOS 9-fokuset er på ytelse (også på eldre iOS-enheter) og stabilitet kan godt tenke seg å stemme, men svaret får vi ikke før endelig versjon er testet på litt eldre enheter. Beta 2 kjører uansett kjapt og smidig på iPhone 6 og iPad Air 2.

Litt smidigere multitasking
Multitasking-visningen er noe av det førse man legger merke til. Å dobbelklikke på hjemknappen er jo noe alle med en iPhone eller en iPad gjør mange ganger i døgnet.

Nå sorteres appene mer som en kortstokk. På den måten er det lettere å bla frem og tilbake i åpne apper med tommelen, spesielt på en enhet med en større skjerm som en iPad.

Dessuten sorteres de etter hvilke du bruker mest.

Den nye multitasking-menyen. (Ill.: ITavisen)

Litt om Apple Watch OS 2
Det samme gjaldt for Apple Watch OS 2 beta 1; etter oppgradering til beta 2 ble batterilevetiden som med Watch OS 1.

Det er omtrent alt vi har å si om Apple Watch OS 2 i skrivende stund av den enkle grunn at det fortsatt mangler tredjeparts-apper som kjører på selve klokka. Noen nye digitale album-urskiver er på plass, men de er ikke så fryktelig spennende.

Den største nye funksjonen vi har lagt merke til er Time Travel – vri på kronen frem eller tilbake, og tiden og hendelser oppdateres i sanntid på den digitale urskiven.

De små tingene
Du vil altså ikke bli sjokkert over det som møter deg, men det betyr ikke at du bør bli skuffet, det tar bare litt lengre tid å finne de fine små-forbedringene Apple har drysset i nesten alle deler av OS-et.

* Snarvei til siste app. Denne er fin. Når du åpner en ny app vises en snarvei oppe i venstre hjørne til appen du forlot. Trykk en gang, og du er tilbake.

Funksjonen fungerer ikke i skrivende stund med apper som kjører sin egen grensesnitt-type, deriblant Spotify og Uber.

Smart snarvei. (Ill.: Microsoft)

* Siri-tips. Når du blar til venstre (der du tidligere fant Spotlight i eldre iOS-versjoner) gir Siri deg en liste over de mest brukte appene basert på hva klokka er. Jogger du mye på morgenen får du en jogge-app opp som første treff.

Siri serverer deg appene du trenger i løpet av dagen. (Ill.: ITavisen)

* Nyheter. Samme sted som Siris app-forslag er, finner du de tre viktigste nyhetene det siste døgnet. Vi håper på flere valgmuligheter i den endelige versjonen som lanseres i september, og det vil nok trolig skje, for niern får sin egen nyhets-app.

Nyheter. Vi håper på flere innstillinger. (Ill.: ITavisen)

* Side-om-side-apper (kun iPad). Apple har endelig gjort det mulig å kjøre to apper ved siden av hverandre (iPad Air 2), eller å vise utvalgte Apple-apper i en mindre visning på høyre del av iPad-skjermen.

For å vise en støttet app på venstre side sveiper du mot venstre.

iPad-multitasking. (Ill.: ITavisen)

Funksjonen fungerer fint den, men vi bruker den aldri. Kanskje det bare er oss, eller mangel på tredjeparts-app-støtte.

* Batteri-info. Enda en funksjon vi liker kjempegodt fordi vi har en Apple Watch. Dra ned varselpanelet på en iPhone og se hvor mye batteri klokka har. En veldig nyttig liten widget.

Apple Watch-batteriinfo på en iPhone. Kan vi få iPad og Mac-støtte også? (Ill.: ITavisen)

* Utvidet søk. Du kan søke etter innstillinger i kontrollpanelet.

Du kan nå søke etter innstillinger, men Apple bør uansett rydde opp i dette kontrollpanelet. (Ill.: ITavisen)

* Forbedret batteri-info. Nå kan du se hvor mange minutter en app er aktiv og hvor lenge den har levd i bakgrunnen det siste døgnet, eller den siste uka.

Forbedret batteri-info. (Ill.: ITavisen)

* Strømsparefunksjon. Ved å senke ytelsen, deaktivere animasjoner og bakgrunnsprosesser får man et par timer lengre batterilevetid.

En dedikert strømsparefunksjon senker ytelsen, men forbedrer brukstiden. Legg merke til at batteriet er gult når funksjonen er aktivert, og grønt når den er av. (Ill.: ITavisen)

* Slett bilder kjappere. Trykk rediger. Dra deretter fingeren over bildene du ønsker å slette.

Du kan dra fingeren over bildene du ønsker å slette etter å ha aktivert rediger-modus. (Ill.: ITavisen)

Annonse