Annonse


Forskere har løst problemet som har plaget dem i mange år

Forskere ved University of California i San Diego har klart å sprenge grensen for hvor langt informasjon kan sendes i fiberkabler, uten at den blir ødelagt eller går tapt på veien. Distansen de klarte å oppnå var 12.000 kilometer. 

20 ganger så mye signalstyrke
I praksis kan dette lede til raskere og mer stabilt internett med lengre fiberkabler – det skriver universitet selv i en pressemelding. 

De klarte å sprenge grensen ved å øke den maksimale styrken på det optiske signalet med nesten 20 ganger i forhold til basisnivået. Dette gjorde det også mulig å sende signalet mye lenger enn tidligere.

Resultatene er publisert i det tunge tidsskriftet Science

Annonse


– Som kvikksand
Det hele er viktig fordi nettopp dette har vært et problem for optisk fiber i lang tid: Jo større hastigheten blir, jo større blir sjansen for at informasjonen ikke kommer helskinnet frem til mottakeren. 

Forskerne sammenigner det med kvikksand.

«Med kvikksand er det slik at jo mer du kjemper imot, jo fortere synker du. Slik er det også med optisk fiber. Jo mer kraft du gir signalet, jo mer forstyrrelser får du. I praksis forhindrer dette overføring over lengre distanser. Vår tilnærming fjerner denne grensen, noe som forlenger distansen for hvor langt signalet kan reise i optisk fiber uten at det trengs en repeater (regenerator)», forklarer forskerne. 

Forutsier forstyrrelsene
Såkalte regeneratorer er elektroniske dingser som forsterker signalet. Disse er imidlertid kostbare. At de ikke trengs med den nye metoden muliggjør dermed billigere infrastrukturer.

Gjennombruddet kommer av noe kalt «frekvenskammer», som gjør det mulig å forutsi signalødeleggelser på veien. Ved hjelp av denne informasjonen kan dataene gjenopprettes til sine opprinnelige stand. 

Det tar nok en stund før teknologien blir brukt, men dette viser at dyktige forskere og ingeniører stadig finner nye løsninger på eksisterende problemer. 

 

Kilde:
Engadget / Pressemelding

 

Annonse