Annonse


Byttet du også profilbildet til regnbueflagget?

Hvis du er på Facebook har du garantert sett det: En rekke brukere har byttet ut sitt profilbilde med et regnbuefilter. 

Over en million på et døgn, og stadig flere blir det
Årsaken? Facebook ønsket å støtte ekteskap mellom samme kjønn. Som kjent ble det nylig bestemt at like ekteskapsrettigheter uansett kjønn blir en grunnlovsfestet. . 

Gjennom «Celebrate Pride»-vektøyet byttet over en million brukere ut profilbildet sitt, men Facebook har måttet tåle kritikk. Grunnen er at enkelte hevder at Facebook har brukt anledningen til å foreta et sosialt eksperiment. 

For hvilken anledning passer vel ikke bedre enn å se hvordan de kan påvirke så mange mennesker som mulig? Og ikke minst lære mer om hvordan mennesker oppfører seg? 

Annonse


Facebook har tidligere analysert humøret til brukere, og sett på stemmeoppførsel (under valg og så videre). Gjør Facebook det samme nå, med regnbue-opplegget? Eller er de oppriktig interessert i å feire de nye rettighetene? Svaret kan være at de gjør begge deler. 

Begynte som feiring, endte som eksperiment? 
Carl Miller forsker på sosiale medier gjennom tenketanken Demos. Han tror at Facebook genuint ønsker å feire det hele ved å lansere verktøyet, men legger til at han tror at de bruker anledningen til å studere hvordan det utarter seg.  

Facebook selv avviser at det var et eksperiment. 

«Det er ikke et eksperiment eller en test. Alle ser det samme», skal en Facebook-talsperson ha uttalt til The Atlantic. 

Hva tror du? Er dette et sykt sosialt eksperiment av Facebook, eller ville de bare feire denne gangen? 

Annonse