Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Slik så Clippy ut. Hadde Microsoft hørt på tilbakemeldingene fra testgruppene hadde den sett annerledes ut. (Ill.: Microsoft )

– Bindersen er for maskulin

Det mente flere om Office-assistenten.

Husker du bindersen i Microsoft Office? Det er et spørsmål som er unødvendig å stille til ITavisen-lesere.

«Bindersen glante på deg»
Faktisk er det unødvendig å stille til hvem som helst. Alle husker Clippy – den irriterende bindersen som til stadighet dukket opp i Microsofts kontorpakke. 

Målet med den var å hjelpe deg, men vi er usikre på om noen (ja noen) faktisk har dratt nytte av den. 

Men historien bak den er litt interessant. Det hele starten på et møterom på 90-tallet. Da skulle Microsoft diskutere Clippy etter at de hadde foretatt tester gjennom sine fokusgrupper. 

Etter testingen kom det frem at flesteparten av kvinnene mente Clippy hadde for mannlige trekk. I tillegg mente mange av dem at det virket som om bindersen så på dem med et «seksuelt» blikk. 

Hørte ikke på tilbakemeldingene
Roz Ho, vise-president i Ericsson, tidligere ansatt i Microsoft, satt i rommet der resultatene av testene ble diskutert. 

Hun kan fortelle at mannfolkene ikke skjønte hva som var problemet, og at det hele endte med at dataene fra undersøkelsene ble forkastet. Data de hadde betalt flere hundre tusen dollar for. Grunnen? Dataene møtte ikke forventningene. 

Dermed ble Clippy slik den opprinnelige ble laget. I ettertid har ord som «forvirrende, frustrerende, creepy og maskulin» ofte blitt brukt om den digitale assistenten.

Andre tider
Dersom Microsoft hadde hørt på tilbakemeldingene hadde kanskje bindersen sett annerledes ut.

I dag vet vi at historien er annerledes. Flere av de digitale assistenene vi har nå, Siri, Cortana og Google Now, har alle kvinnelige stemmer. 

Historien om Clippy ble presentert i dokumentaren Code: Debugging the Gender Gap

 

Kilde:
The Atlantic

Stikkord: Clippy