Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Om lag 5 millioner Google-passord og brukernavn er på avveier, melder russiske medier. (Ill.: REX/Alex Segre/All Over Press)

Googles lytteprogramvare installert uten samtykke

– Lyttet aktivt til brukerne.

Nylig har utviklere av åpen kildekode funnet ut at nettleseren Chronium, en nettleser basert på Google Chrome, har automatisk installert et program som inneholder audiokoden. Programmet kan brukes til å lytte til brukerne og ta opp all som det hører.

Programmet ble oppfattet som en tilleggsfunksjon som kunne aktivere bruken av «Ok, Google», som gjør det mulig å søke med stemmen i nettleseren. Noen brukere hevder derimot d at programmet er blitt aktivert på deres PC-er uten deres samtykke.

«Black box of code»

Mannen bak Pirate party, Rick Falkvinge, hevder at Googles kode for programmet har lastet ned en «sort boks med kode», som har aktivert mikrofonen som standard, og har aktivt lyttet til alt av lyd som var mulig å registrere:

– Tydeligvis er det ikke PC-en din som analyserer de aktuelle søkekommandoene. Googles sørvere gjør det. Noe som betyr at PC-en din har blitt konfigurert til å sende alt som blir sagt i ditt rom til noen andre, i et privat selskap i et annet land uten ditt samtykke, utdyper Falkvinge.

Google har blitt gjort oppmerksom på problemet, og har kommet med en respons. Selskapet bekrefter installasjonen av en sort bokskode på brukernes PC-er, men hevder at programmer aldri blir aktivert før brukeren gjør det. I tillegg uttaler de at Linux-distribusjonen Debian var årsaken til installasjonen, ikke Google Chrome.

– Ja, Chronium omgår hele kildekodens revisjonsprosess ved å laste ned en «sort boks» til brukernes PC-er. Dette er ikke noe vi bryr oss om, egentlig. Alle som bruker vår kode til deres eget bruk, har ansvar for det. Når dette skjer i en Debian-installasjon, er det ikke noe Google Chrome gjør, det er Debian Chronium. Det er fullt og helt Debians ansvar, uttaler Google.

Kilde:

Neowin

Stikkord: Chronium, Debian, Google