Hopp til navigasjon Hopp til innhold
(Ill.: Biomimetic Millisystems Lab, and CiBER, UC Berkeley)

Denne roboten har en helt spesiell egenskap

Kakerlakk-lignende robot kommer seg forbi alle slags hindringer.

Robotene blir stadig mer avanserte, og i dag er det vanlig å sette inne høyteknologiske sensorer som skal sørge for at robotene ikke krasjer i noe når den navigerer seg rundt omkring. 

Det er likevel ikke alltid det er hensiktsmessig å designe robotene på denne måten. Noen ganger kan det være greit å ha en robot som slett ikke unngår hindringer, men som i stedet forserer dem. 

Nettopp dette har forskere og ingeniører ved University of California i Berkeley gjort. 

Ingen hindring for stor? 
De har utviklet en robot, som mest av alt ligner på en kakerlakk. Og det er ikke tilfeldig. 

Årsaken er at kakerlakkene er svært versatile skapninger. De kan komme seg gjennom mange kompliserte hindringer, fordi den er så liten.

Men den runde kroppen er også en sentral brikke i denne sammenhengen – den lar kakerlakken «gli» gjennom hindringer, i stedet for at en komplisert kropp skal forsøke på det samme. 

Forskernes kakerlakk fungerer på samme måte. Den har et skall som ligner på kakerlakkens, og den forsøker ikke å unngå hindringer eller veisperringer. I stedet gjør den som kakerlakken selv og navigerer seg gjennom dem. 

Dette kan den brukes til 
Og hva er vitsen, spør du kanskje? Teamet som har utviklet roboten mener den kan være et steg på veien mot bedre roboter som kan hjelpe til i redningsaksjoner.

Denne roboten skal være spesielt egnet fordi den er så liten, men samtidig smidig. Den kan med andre ord komme til der andre og større roboter ikke gjør det.

De ser også for seg at den kan bidra til mer effektivt jordbruk. Da i en helt annen størrelse selvfølgelig. Poenger er uansett at designet ikke nødvendiggjør bruk av avanserte sensorer – det sparer man både størrelse og penger på. 

Resultatene av de første testene av roboten er publisert i tidsskriftet Bioinspiration & Biomimetics. 

 

Kilde:
Phys Org

Stikkord: robot