Annonse


«Photos» er Googles beste produkt på flere år

Vi hørte rykter om at Google Photos gjør smarte ting for oss i skyen. Virkelig? Den har vi hørt før.

Men kanskje stemmer det denne gang? Ja, og ikke bare det: Photos gjør ting i kulissene ingen andre sky-tjenester har klart like bra tidligere.

Les også: Google Photos gir ubegrenset med lagringsplass til bilder og video.

Forbløffende god tjeneste
Vi har ruvet på en artikkel som dette siden våre første bildeopplastinger til Googles nye bildetjeneste, men valgte å vente med denne testen til vi hadde lastet opp 17GB med bilder (en prosess vi i flere år i utgangspunktet gruet oss til å utføre) fra Windows, Mac og iPhone, nye som gamle, til Googles magiske tjeneste. 

Annonse


Tingen med Google Photos er at den lager mini-historier av de tusenvis av bildene du har liggende usortert, men på en måte som er så sømløs og elegant at absolutt alle får det til. 

Google vet selvsagt, takket være metadata lagret i bildene med klokkeslett og dato, når de er knipset – flere har gjort det samme lenge, men resultatet er ikke like godt som Googles.

En negativ bemerkning før vi går videre: Laster du opp bilder fra flere mapper anbefaler vi å dra en og en mappe til photos.google.com istedet for å programvaren. Sistnevnte oppdaget ikke alle bildene våre.

Du finner varslene nesten overalt. Her fra Google+ i nettleseren. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Et helt nytt liv til bildene du hadde glemt
Det som forbløffer oss er hvor mange bildeserier som ble laget automatisk for oss – bilder av turer og besøk vi ikke hadde sortert blir av Google analysert for deg, og gitt nytt liv.

Finner den flere bilder tatt på samme tid, lager den en collage. Har du tatt mange bilder de siste årene vil disse små-historiene få deg og le og mimre som ingen andre tjenester vi har testet.

En annen flott liten funksjon er de små GIF-animasjonene tjenesten komponerer. Du behøver ikke lenger være irritert over at du tok 20 dårlige bilder på rad: Google komponerer en morsom liten animasjon av dem.

Google Photos gjenkjenner til og med bilder som kan være aktuelle kandidater for et panorama-bilde. Dette fungerer også sjokkerende bra. Man sitter med «hvordan-gjorde-de-dette-følelsen».

Jeg var en tur i parken i går og knipset noen bilder. Morgenen etter er bildene for lengst lastet opp og sortert for meg. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Det bare funker
Begge disse funksjonene lever i bakgrunnen, og jobber for deg når du laster opp nye bilder på iOS såvel som Android.

Du laster opp bildene som deretter analyseres av Google. Når Googles servere er ferdige med å tygge velger du hvilke bildehistorier (video innlemmes også i historier) du ønsker å lagre for godt. 

Din personlige AI er endelig på nett
Vi har snakket om skyen i mange år, men dette er den første tjenesten som for oss fikk oss til å føle at nett og menneske er ført nærmere sammen uten at det menneskelige aspektet av det drukner i dårlige tekniske løsninger eller et komplisert brukergrensesnitt.

Det er tjenester som dette som er selve grunnen til at vi tar med oss mobilen hele tiden; Det er ikke fordi vi er innestengte, anti-sosiale teknoidioter – det er fordi vi vil dokumentere hele livet vårt, menneskene og stedene.

Google Photos gjør dette mulig uten at man må bruke måneder på å finkjemme bildebiblioket. Selskapet er i en utmerket posisjon til å dominere dette feltet for sky-AI med sine gigantiske dataservere som følger med på nesten alt vi søker etter på nettet.

Apple Photos (les vår sniktitt) når ikke opp til Googles foto-tjeneste takket være Googles veldig smarte sky-prosessering og ubegrenset med gratis lagringsplass.

Annonse